Фантастична победа с 5:1 постигна Байерн над Байер Леверкузен. С трите точки баварците вече са на трета позиция, която дава право на квалификации в Шампионската лига.

Герой на мача бе Марио Гомес, който вкара три гола още преди почивката. Той води с 22 гола в голмайсторската ранглиста в Германия, след него е Сисе от Фрайбург с 20.

Баварците играха освободено след уволнението на ван Гаал и направиха истински спектакъл за феновете си при дебюта на холандския наставник  Андрис Йонкер.

С победата Байерн показа не само кой е настоящият шампион, но на практика и кой ще бъде следващия. Ако Дортмунд победи у дома Фрайбург разликата с Байер Леверкузен вече ще е 8 точки четири кръга преди края на сезона.

Поражението бе двойно неприятно за треньора на Леверкузен Юп Хайнкес. Първо – резултатът сам по себе си е тежък. И второ – от лятото именно Хайнкес поема Байерн.

Първият гол падна още в 7-ата минута. Капитанът  на гостите Симон Ролфес бе точен – но в собствената врата, след като топката отскочи малко нещастно от главата му.

В състава на Байерн имаше четирима нови титуляри – Бут на вратата, ван Буйтен в защита, Тимошчук в халфовата линия и Клозе в атака. И нещата просто се получаваха.

В 28-ата минута Артуро Видал, който се надява да го вземат в Байерн, направи подарък. Безумен опит да играе с пета в наказателното поле доведе Мюлер до топката, той пусна към Гомес – 2:0.

Байер губеха елементарно топката, Михаел Балак също не можеше да помогне. В последните минути на полувремето нещата придобиха застрашителни за гостите размери. Два удара с десния крак на Гомес – два гола – хеттрик за нападателя и 4:0 за шампионите.

След почивката гостите опитаха да изглеждат по-добре, но дълго време така и не застрашиха сериозно Бут. Все пак в 62-ата минута въпреки че имаха числено превъзходство играчите на Байерн не изчистиха добре топката и Дердьок намали резултата.

Байер поддържаха напрежение още известно време, но в 75-ата минута Рибери вкара петия гол за Байерн.

Байерн – Байер Леверкузен 5:1

1:0 Ролфес (7-автогол)

2:0 Гомес (28)

3:0 Гомес (44)

4:0 Гомес (45+1)

4:1 Дердйок (62)

5:1 Рибери (75)

Байерн: Бут, Лам, ван Буйтен (84-Брено), Луис Густаво, Пранич (15-Контенто), Тимошчук, Швайщайгер (80-Отл), Мюлер, Клозе, Рибери, Гомес

Байер: Адлер, Балич, Швааб, Райнарц, Кастро (46-Бендер), Видал (80-Кадлец), Ролфес, Сам, Балак, Ренато Аугусто (56-Кислинг), Дердьок