Байерн приема Леверкузен в супердербито на 5-ия кръг в Бундеслигата. Мачът в събота от 19:30 часа (пряко по Диема Спорт 3) не е от решаващо значение за титлата, но е ключов от психологическа гледна точка. Баварците, чиято рекордна серия от 11 титли бе прекъсната именно от аспирините, са с пълен актив от 12 точки, като средно са отбелязали по 4 гола на мач.

Леверкузен е втори с три по-малко, вкусвайки поражение (2:3 от РБ Лайпциг) след повече от година. Миналия сезон почти по същото време – в 4-тия кръг, с 2:2 в Мюнхен червено-черните загатнаха за амбициите си, а след 6-ия оглавиха еднолично класирането и не го изпуснаха докрая, при това без да допуснат загуба. Сега ролите са разменени и лидерът приема шампиона, а при евентуален успех рано-раноще се откъсне с 6 точки пред Леверкузен.

При всички случаи предстои титанична битка, тъй като новата визия на Байерн под ръководството на Венсан Компани ще се стреми да бетонира мечтания старт на сезона срещу добре смазваната машина на Шаби Алонсо. Съперниците не биха могли да кръстосат шпаги в по-подходящ момент и за двата тима. Баварците спечелиха и 6-те си мача във всички турнири, като още е пресен споменът от 9:2 срещу Динамо Загреб в Шампионската лига. Леверкузен преодоля шока от поражението срещу Лайпциг и спечели следващите си три двубоя, вкарвайки неизменно по 4 гола в тях. Аспирините показаха, че не са забравили миналогодишната си способност да вкарват късни попадания – Виктор Бонифейс бе точен в 3-тата добавена минута накрая за 4:3 срещу Волфсбург миналия кръг.

Ако някой досега се е съмнявал в изключителните способности на Мусиала (Байерн) и Вирц (Леверкузен), началото на настоящата кампания потвърди колко щастлива е Бундеслигата да притежава двама перфектни млади плеймейкъри на върха на силите си. Четирите гола и една асистенция на Флориан го поставя на позиция да изравни или подобри 22-те попадения, в които участва по пътя към  историческата първа титла на Леверкузен. Атакуващото бижу на аспиринитее участвало в повече удари от всеки друг играч в Бундеслигата досега този сезон (32).

Три гола и две асистенции има на сметката си Джамал. На Мусиала принадлежи най-бързото попадение за сезона, след като се разписа в 15-ата секунда срещу Холщайн. А осемте му удара срещу Вердер са повече от всеки друг играч в един мач тази кампания. Увереността, която получи 21-годишният футболист след силните си изяви за Германия на Евро 2024, го утвърди като ключов елемент от офанзивата на Байерн с неговата уникална комбинация от скорост и финес.

Новото попълнение на Байерн Майкъл Олисе се оказа магьосникът на крилото, докато Серж Гнабри си върна обичайната форма. Като се добави неудържимият Хари Кейн, атаката на баварците е плашеща. При положение че  Александър Павлович, Алфонсо Дейвис и Рафаел Герейро са офанзивно ориентирани, а от пейката могат да се включат Кингсли Коман, Лерой Сане и Томас Мюлер, то дъждът от голове съвсем не е случаен.

Леверкузен обаче има какво до постави насреща. С летящата двойка халфбековеДжереми Фримпонг и АлехандроГрималдо, новото попълнение Мартин Терие предлага различна атакуваща опция заедно с Амин Адлии Патрик Шик, докато Гранит Джака дърпа конците в средата на терена. Стабилно е триото в защита Джонатан Таа, Едмонд Тапсоба и Пиеро Инкапие, докато Роберт Андрих винаги може да се притече на помощ при нужда.

Докато Алонсо беше горещият треньор през миналия сезон, то сега Компани е новият кандидат. За 38-годишния белгиец, който е с 4 по-млад от Шаби, не може да се каже, че досега някъде е сбъркал, но предстоящият мач ще е истинският му тест.

Материал на Юлиян Димитров