Историята е една и съща като всяка година, когато Борусия Дортмунд гостува на Байерн. Има големи надежди, че този път ще бъде различно и че жълто-черните може да изненадат рекордните шампиони и най-накрая да спечелят на „Алианц Арена“. Но за пореден път в събота Борусия загуби, този път с 2:4 и продължи да чака прекъсването на кошмарна серия, която започна от 2014 г.

Шансът на Дортмунд да спечели в Мюнхен може би никога не е бил по-добър. Жълто-черните пристигнаха в Бавария като лидери в Бундеслигата, с една точка пред Байерн. Но в рамките на 10 минути Der Klassiker свърши. Байерн набързо поведе с 3:0 благодарение на автогол на Грегор Кобел (13) и попадения на Томас Мюлер (18, 23). Може дори спокойно да се каже, че интригата приключи след отчаяния вик на вратаря, след гафа му, довел до откриването на резултата. Това беше първият мач на Кобел след завръщането му от контузия (б.р. – за последно игра на 25 февруари при 1:0 срещу Хофенхайм), а нескопосното му отиграване доведе до още един крах на жълто-черните в дербито.

След този гол Мюлер бързо добави още два и най-големият мач в Германия, излъчен по целия свят, включително по ABC в Съединените щати, приключи, преди дори да започне. След това Байерн добави и четвърти чрез Кингсли Коман (50), а петият на Чупо-Мотинг (64), който щеше да е бижуто на вечерта, бе отменен заради засада. Борусия осъществи късно мини завръщане чрез Емре Джан (72-д) и Дониел Мален (90), което по никакъв начин не се отрази на цялостната картина.

Байерн не само унищожи най-големия си съперник, но го свали от върха и зае обичайното си място. Баварците отправиха ясен сигнал към всички останали и показаха ясно кой е господарят на Бундеслигата. Сценарий-мечта за шефовете на Байерн, които миналата седмица уволниха Юлиан Нагелсман и го замениха с Томас Тухел. А 49-годишният треньор нямаше как да си пожелае по-добър дебют срещу бившия си отбор.

Баварците имат право да се наслаждават на заслужения си успех, въпросът е на какво се дължи колапсът на Борусия. Вестфалци бяха с 9 победи и 1 равенство през 2023-та, което вдъхваше надежди, че на „Алианц Арена“ ще има здрава битка. Разбира се, трите бързи гола са голям шок, но хората на Един Терзич за час игра не отправиха нито един опасен удар към вратата на Ян Зомер. Въпреки доминацията имаше периоди в играта на Байерн, когато те изглеждаха уязвими и може би по-уверен съперник можеше да се възползва. Иначе ако домакините след четвъртия гол не бяха дръпнали педала от газта, то резултатът спокойно може да отиде до онова 6:0 през 2018-а.

Всъщност това, което видяхме в съботната вечер, беше типично представяне на Байерн в голям мач. Представяне, което отборът показа в Шампионската лига срещу ПСЖ, Барселона и Интер под ръководството на Юлиан Нагелсман. Работата на Тухел е да запази това отношение и да внесе стабилност. И няма много време за 49-годишния специалист да направи точно това.

За баварците следват два мача срещу Фрайбург, първо в четвъртфинала за Купата на Германия във вторник (б.р. – утре) в Мюнхен, а в събота гостуват за първенство. В момента орлите са четвърти и са един от най-постоянните отбори в Бундеслигата този сезон. След това е четвъртфиналната визита на Ман Сити (11 април) в Шампионската лига.

Междувременно Дортмунд трябва да се възстанови от кошмара колкото се може по-бързо. Жълто-черните първо гостуват на РБ Лайпциг за купата в сряда и след това приемат в събота третия Унион, който е само с 2 точки по-малко. Важна седмица и за двата отбора, която може да определи посоката на надпреварата за титлата в Бундеслигата.

Мануел ВЕТ, "Дойче Веле", превод на "Тема спорт"