Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд, осминафинален мач от турнира за Купата на Германия. Стадион "Алианц Арена", 21.45 часа българско време.

 

Групата на Байерн Мюнхен:
Вратари: Щарке, Улрайх
Защитници: Хумелс, Боатенг, Алаба, Зюле, Кимих, Бернат, Рафиня, Фридъл
Полузащитници: Толисо, Мартинес, Видал, Рибери, Руди, Хамес, Коман, Бенко
Нападатели: Мюлер, Левандовски, Врийдт
Контузени: Нойер, Тиаго, Робен, Фрюхтъл


Групата на Борусия Дортмунд:
Вратари: Бюрки, Вайденфелер
Защитници: Сократис, Бартра, Топрак, Загаду, Шмелцер, Толян, Суботич
Полузащитници: Вайгъл, Пулишич, Кагава, Шахин, Дахуд, Герейро
Нападатели: Исак, Обамеянг, Ярмоленко, Санчо, Шюрле
Контузени: Роде, Ларсен, Гьотце, Кастро, Филип
Назад с подготовката: Пишчек, Дурм, Ройс
Под въпрос: Санчо, Шюрле, Обамеянг

Гледайте мача на живо тук!

Прогноза на Gol.bg:

Двата най-силни германски отбора се изправят един срещу друг за седми (!) пореден и общо 11-и път за купата на страната, а при последните им две срещи в Мюнхен в този турнир рурци спечелиха след изпълнение на дузпи и с 3:2 в редовното време (тази пролет).

През 2012 година Борусия размаза баварците с 5:2 на финала, но Байерн си го върна на четвъртфиналите следващия сезон и на финала през 2014 година. През по-миналия сезон баварците си отмъстиха за отпадането в Мюнхен през 2015 година, надвивайки опонента си на финала в Берлин също с изпълнение на дузпи. Дортмунд гони своята пета купа, а Байерн - рекорден трофей №19 в турнира. 

Ако спечелят купата в края на кампанията, баварците могат да постигнат дубъл за 11-и път в историята си, което не е постигано от друг германски отбор. Борусия Дортмунд, Шалке, Кьолн и Вердер Бремен са го правили само по веднъж. Байерн и Дортмунд са се изправяли един срещу друг в турнира общо десет пъти, в които мюнхенци са ликували в шест случая. Интересното е, че пет от десетте мача са влизали в продължения.

"Жълто-черните" са единственият отбор, който е печелил общо пет пъти (три за първенство и два за купата) на стадион "Алианц Арена". Борусия може да стане първият отбор, който се класира на финала в пет поредни сезона, след като вече стана първият германски клуб с четири поредни участия на заключителния мач в Берлин. 

Куриозното е, че в последните си 36 мача в турнира Байерн е загубил само три - срещу Дортмунд! Борусия е и единственият тим, който е побеждавал баварците четири пъти за Купата, но днес почти сигурно ще бъде без головата си машина Пиер-Емерик Обамеянг (мускулни проблеми) и това рязко намалява шансовете на гостите за краен успех. Но пък те спечелиха 23 от последните си 24 гостувания в надпреварата!

Мачовете между тези два отбора винаги са трудни за прогнозиране, но Борусия е един от малкото отбори, който не изпитва страх от далеч по-именития си противник. Проблемите на вестфалци в отбрана се често явление през този сезон, а при последната им среща (за първенство) баварците постигнаха категорична и напълно заслужена победа.

Дортмунд демонстрира пробуждане под ръководството на новия си треньор Петер Щьогер и спечели двата мача под негово ръководство. Австриецът налага видимо доста по-дефанзивен стил от този при Томас Тухел и Петер Бос, което е предпоставка да гледаме с една идея по-затворен и непредсказуем мач. Все пак ще заложим на знак "1", защото ако има кой да детронира рурци, това е именно петкратният европейски клубен шампион от Мюнхен.


Резултат:  Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 3:1