Фенове, приятели и любители на футбола,

През очите на Йохан Кройф, едно футболно игрище е 70 х 100 метра. Мачът, който се играе на него е битка между два отбора от 11 души и борбата е за владеене на топката, както за пространство. Тези 11 мъже създават това свободно пространство като екип, благодарение на умен и стратегически футбол, залагащ на притежанието на топката. С малки периоди, в които се позволява на виртуозните артисти да покажат индивидуалните си качества, да блеснат и да направят разликата.

В своята кариера Кройф беше всичко. Той беше част от онова поколение, което извиси футбола отвъд европейските граници. С хора като Ули Хьонес, Франц Бекенбауер и Еузебио. Изключителни играчи и силни характери, чиято битка за европейската корона доведе до различни победители и превърна в Шампионската лига в това, което е днес.

За международния успех, както тогава, така и днес, се нуждаеш от индивидуална класа и талант с изключителни умения и идеи, в които всеки да вярва. Идеята на Кройф беше да се играе футбол - нищо повече, нищо по-малко от това.

Неговата идея за това как да играеш футбол не се базираше на това да контролираш своя противник, а топката и играта като цяло. Това е базата на модерния футбол. Кройф, както Пеп Гуардиола по-късно в Барселона, Ариго Саки в Милан и Арсен Венгер в Арсенал са хората, които показаха, че тази идея работи. И сега аз имам удоволствието да изпитам това в Байерн Мюнхен.

Тази вечер в мача срещу Бенфика нашите португалски гости ще усетят по специален начин духа на Кройф, Барселона, Бекенбауер, Хьонес, Румениге и Матеус. Техните идеи и влияние оформиха идентичността, характера и стила на Байерн, макар играчите да се сменяха през годините. Специалната идентичност на Байерн "Mia San Mia" е основата, а отборът трябва да се преоткрива и развива на всяко десетилетие. Това е надеждата и целта ни, но няма гаранция, че това ще се случи. 

Не се знае дали ще се появи втори Кройф, личност с толкова силен характер. Човек, който може да израсне и да се наложи в клуба, който обича. Но сигурното е, че Шампионската лига ще има клубове, които да произвеждат такива футболисти.

Когато пътуваме до Лисабон за реванша, нас ще ни очаква голяма статуя на Еузебио пред стадион "Луж", която ще ни напомни за славния отбор на Бенфика от 60-те години на миналия век. Еузебио заема своето място пред стадиона и в историята на футбола. И сега ще играе вечно в Шампионската лига, заедно с Йохан Кройф.


Филип Лам, капитан на Байерн Мюнхен
Материалът е част от колонката на световния шампион за Goal.com