В своята колонка за електронното издание Goal.com капитанът на Байерн Мюнхен Филип Лам поздрави Лионел Меси за спечелването на Златната топка, но призова форматът да бъде променен. Според халф-бека на баварския колос наградата трябва да бъде разпределена на отделни категории по постове.

Какво ще кажете кандидатите за Златната топка догодина да се избират във Фейсбук? Това би бил един модерен начин за гласуване. А резултатът навярно ще бъде подобен като този, който се получи в понеделник вечерта.

Тримата най-популярни играчи във Фейсбук са Кристиано Роналдо със 108 милиона почитатели, Лионел Меси с над 81 милиона фена и Неймар с 54 милиона души.

Първо, искам да стане ясно, че Роналдо, Меси и Неймар са фантастични футболисти. Без съмнение те заслужено се класираха за финалната тройка и не го правят за първи път. Но аз се запитах: за какво изобщо става дума при това гласуване?

Разбира се, това е награда за най-добрия футболист в света. И това означава, че в основата е представянето на играчите на терена и за спечелените от тях трофеи. Шансове имат онези футболисти, които играят не само международен футбол, но постигат и успехи на най-високо ниво.

Няма нищо грешно в тази формула. Има смисъл Играч на годината да бъде някой, който играе международен футбол и се състезава в топ-европейските първенства.

Но когато гласуващите са националните селекционери и капитани, както селектирана група от журналисти от 209 държави, много малка част от тези хора, въпреки познанията им, мислят за основната тема. Аз съм гласувал пет пъти в миналото и не изключвам себе си от това да действаш по този начин.

Наясно съм с процедурата. През сезона получаваш съобщение, в което те молят да посочиш трима играчи от листа с кандидати. След това ти правиш очевидния избор - което ни връща обратно във Фейсбук. Избираш играчи, които са ти близки, защото в съзнанието ти веднага изскачат лицата им или изиграни от тях мачове. В един такъв момент ти реално гласуваш за най-разпознаваемите лица.

Затова Златната топка се превърна в награда не за най-добрия футболист, а за най-добрия нападател. Това не е мое мнение от позицията ми на дефанзивен футболист. Статистиката го доказва.

Фабио Канаваро е единственият истински защитник, печелил Златната топка. Незабравимият Лотар Матеус спечели наградата през 1991 година, но като халф. След него и Зинедин Зидан го стори, но Матеус беше по-офанзивно настроен. 

И двамата спечелиха приза преди началото на дигиталната ера. Оливер Кан и Мануел Нойер се класираха в тройката, но вратар не е печелил от 1963 година, когато за първи път го стори Лев Яшин. Казано накратко, само играчите, които отбелязват головете, могат да бъдат избрани за футболист на годината.

Разбира се, моментът, в който топката влиза в мрежата, това е вълнуващо за децата, които играят футбол и ги мотивира да се развиват. Нашият спорт се нуждае от смъртоносни нападатели, голмайстори, герои. Но футболът е нещо повече от момента на триумфа. Става дума за отборна работа, обединение, защита, асистенции, саможертва.

Вярвам, че когато ФИФА връчва наградата, тя не трябва да бъде маркетингов трофей. Навярно в отборните спортове не трябва да има индивидуална награда, а отделна за най-добър вратар, защитник, халф и нападател.

Това е, защото според мен не може да имаш само един футболист, който да е по-добър от всички останали. През 2015 година Лионел Меси е заслужен победител по отношение на класацията за нападателите. Поздравления, Лионел Меси!

 

Филип Лам, капитан на Байерн Мюнхен