Капитанът Байерн Мюнхен Филип Лам е един от най-прецизните и методични играчи в световния футбол, но признава, че има противници, които му създават сериозни трудности. "Да, има такива играчи, но няма да ви кажа имената им", разказва, смеейки се, един от най-организираните футболисти в баварския колос.

За 13 сезона в Бундеслигата и Шампионската лига той демонстрира стабилна игра, като може да се похвали, че не е допускал нито една фатална грешка. Международната му кариера е подплатена и със световна купа, която спечели миналата година в Бразилия с германския национален отбор. Вероятно някой болен анализатор може да си спомни поне един негов слаб мач, но вероятността за това е много малка.

За Лам контролът над играта и личната дисциплина са най-важното във футбола. "Голям фен съм на Роджър Федерер. Той не хаби излишна енергия, ядосвайки се на грешки в играта си. Те са неизбежни, но допусне ли ги, той се заема да ги поправи, без да се тревожи излишно и да ги оставя да му влияят върху начина на игра", споделя бранителят.

Той действително е Федерер на футбола и именно прецизността му е най-оценявана от Пеп Гуардиола, който го нарича "най-интелигентния играч, с когото съм работил". 

Отказването от големия спорт може би е нещо, което швейцарският тенисист обмисля, но при Лам има дори фиксирана дата - последният ден на сезон 2017/18, когато ще е навършил 34 години - възраст, на която повечето играчи имат какво още да дадат. А с неговата пъргавина и лекота спокойно може да остане на терена, докато навърши 40, стига да премисли.

"Това никога не ми е било цел. Имам договор с Байерн до 2018 г. и това е. Нямам нужда да продължавам да играя. Разбирам всички, които удължават кариерата си, но това, което аз съм постигнал, ми е напълно достатъчно. Отказах се от националния отбор, когато усетих, че не съм на нужното ниво. Просто винаги опитвам да преценя докъде ми стигат възможностите. Не искам някой друг да ми каже, че вече не ставам за игра", споделя Лам.

"Когато играеш футбол на най-високо ниво, идва един неизбежен момент, в който представянето ти тръгва надолу. Искам да съм играч, който играе добре и спира, преди да е дошло това време", добавя той.

Бранителят припомня и Световното първенство миналата година. "Финалите бяха много натоварващи за мен, защото знаех, че всеки мач може да ми е последен. Когато знаеш, че ще се откажеш след първенството, имаш различен подход и нагласа", споделя Лам, и допълва, че иска да спечели още титли, преди да окачи бутонките.

"Германското първенство е изключително важно за отбора, тъй като в Германия Байерн трябва винаги да е на върха. Но най-голямата мечта на всички ни е да вдигнем купата на Шампионската лига. Играл съм три финала, спечелих я веднъж, но това не ми е достатъчно. Байерн трябва да я спечели отново", категоричен е той.

"Ако съм здрав и не страдам от контузии, които да ме принудят да се откажа по-рано, имам още три сезона и спечелването на Шампионската лига е голямата ми цел. За мен ще бъде прекрасен завършек на кариерата ми, ако успея да спомогна за този трофей", заявява още защитникът. 

"Мотото, което сплотява нашите играчи - Mia San Mia ("Ние сме ние") бързо се учи от новите футболисти. За Дъглас Коста и Артуро Видал срещите с феновете все още са нетипични, но това е част от работата ни тук, част от това, което прави Байерн отборът, който виждате", разкрива Лам.

"Ако отидете в чужда страна и споменете Мюнхен, хората веднага ще се сетят или за Байерн или за Октоберфест. Бавария се опитва да се популяризира на пазарите в Китай и Америка, но същността на Mia San Mia остава същата. А Байерн е глобална марка, която работи за това", разкрива още Лам.