Направо не е за вярване колко много е спечелил този човек с Байерн Мюнхен - цели 41 трофея. Изпълнителният директор на клуба Карл-Хайнц Румениге първо беше играч (1974/1984 г.), после стана вицепрезидент (1991/2002), а след това от 2002 г. насам е шеф на надзорния съвет. Вчера той стана на 60 години и получи куп поздравления от бивши съотборници и съперници.

- Хер Румениге, кой беше първият ви ден в Байерн? - Беше през август 1974 г. В 10 ч. имахме тренировка, първата ми с големия отбор с Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, Сеп Майер, Ули Хьонес и Паул Брайтнер, който малко след това бе продаден на Реал Мадрид. На Зебенер Щрасе имаше 10 000 души, а аз бях първи в съблекалнята още от 9 ч. - още никой не беше дошъл. Първият дойде към 9,30 ч. Беше Герд Мюлер. Почнах да му говоря на "Вие", а той ми каза само: "Аз съм Герд!" Тогава получавах по 8000 марки бруто, а понякога Франц ме возеше с колата си. И ме питаше: "Какво ти има, изглеждаш неспокоен?" Аз му отговарях: "Аз съм неспокоен!" (смее се) Тогава девизът ми бе - да си отварям очите и ушите, но да си държа устата затворена. По онова време научих много.

- Кой е най-хубавият ви гол? - Най-изтънченият като техника бе един срещу Бохум. Излъгах двама, топката беше във въздуха и прехвърлих вратаря от 16 метра. Иначе най-хубавият гол, който съм виждал напоследък, е онзи, който Меси ни вкара за 2:0 (б.р., при 3:0 за Барса на 1/2-финалите в ШЛ през пролетта). Понякога стават случайности, но това не беше случайност. Беше си гигантски гол.

- Кой е вашият учител? - В спортен план треньорите Удо Латек, Пал Чернай и Детмар Крамер. Никога не съм имал агент, винаги съм преговарял сам. Научих много и от тогавашния мениджър на Байерн Роберт Шван. Той винаги беше твърд, но беше и справедлив. Това беше човекът с визия за футбола. И винаги се е грижил за клуба.

- Кой ви е давал съвети? - За спортните неща Гюнтер Нетцер. Също и Ули Хьонес и Франц Бекенбауер. Времето в един отбор с тях беше изключително сплотяващо. После, като започвах като вицепрезидент, изграждах мрежата, от която има полза и сега, си покрай тях. За бизнес нещата питам хора от нашата управа. Уважавам много д-р Винтеркорн, това няма да се промени покрай оставката му от "Фолксваген", също така Руперт Щадлер и Херберт Хайнер. Човек има нужда от първокласни съветници.

- Коя е най-голямата ви грешка? - Който е на 60 и казва, че не е правил грешки, лъже. Надявам се само, че в повечето случаи съм бил прав, а не съм грешал.

- Кое е най-важното ви решение? - Най-важното решение в живота ми бе да се оженя за Мартина. Във футбола е имало различни фази, например 2008 г., когато решихме да не продаваме Рибери на Реал или Челси. На масата имаше огромни пари. Обсъждахме го дълго и накрая решихме: той остава! А от тук нататък ние ставаме клуб, който ще купува, а няма да продава играчи.

- Кой е най-горещият ви трансфер? - Беше Хави Мартинес на 31 август 2012 г., малко преди затварянето на пазара. На 30 август всички седнахме да го обсъдим - за и против. Бяхме аз, рожденикът тогава Карл Хопфнер, Ули, Юп Хайнкес и Матиас Замер. По някое време си вдигнах ръката и казах: "Аз съм "за". Изведнъж се вдигнаха и всички останали ръце. Никога преди това не бях ставал свидетел на гласуване в Байерн. След това Ули се обади да уведоми надзорния съвет, а аз звъннах в счетоводството и казах: "Нуждаем се бързо от чек за 40 млн. евро!"

- Кога ще стане факт първият трансфер над 100 млн. евро? - Още другото лято. Тогава приходите на тв права в Англия ще се удвоят и на практика англичаните ще могат да купят всеки. Трябва да внимаваме, за да не се стигне до разпродажба в Бундеслигата, макар че се страхувам, че те ще се обслужват приоритетно от Германия.

- Коментарът ви за феномена Томас Мюлер? - Той има договор за още 4 г. при нас и ще остане. Без значение от това, което ни се предлага. Няма цена, при която даже да се замислим. Томас е специален тип, различен от всички други, с които сме се сблъсквали както на терена, така и извън него. Има по-големи техничари от него, има и по-големи бързаци, но на света няма втори Томас Мюлер. И затова е толкова ценен. Той е Mia san Mia.

- Какво значение имат за вас трофеите? - Изненадан съм, че съм натрупал толкова много. Франц и Ули сигурно имат още повече. Но е ясно кой ми липсва, няма нищо по-голямо от световната титла.

- Ще привлече ли Байерн Меси или Кристиано Роналдо? - В клуба не сме толкова мотивирани и суетни, за да поставяме световен рекорд в тази посока. Меси си е в Барса, Руни в Ман Юнаайтед, а Мюлер в Байерн и така трябва да си остане.

- Коя е най-тежката ви загуба? - Като играч - двата финала на световните първенства през 1982 и 1986 г. Като ръководител в Байерн - загубеният финал в ШЛ у дома през 2012 г., когато от стадиона отивах на банкета. Срещу мен имаше фенове. Когато от колата гледах към тъжните им, празни лица, ме побиха студени тръпки. Това бе най-лошият ми момент. И сега всяко лято продължавам да гледам онзи мач. И откривам все по-нови детайли. Но важното е да се учиш от грешките си.

- Кой е най-големият ви триумф? - Требълът през 2013 г. Тогава мобилизирахме всичките си сили, за да преодолеем голямото разочарование от трите втори места предишната година. С всички сили трябваше да избегнем това да се превърне в щета. Никога няма да забравя прекрасния момент в Лондон, победата над Борусия Дортмунд и хубавото празненство след това.

- Ще остане ли още дълго в Байерн Пеп Гуардиола? - Оптимист съм в тази посока. Имаме нещо хубаво, което не може да ни се отрече - имаме първокласен отбор, фантастичен клуб, страхотен стадион и прекрасен град. В следващите седмици ще проведем сериозен разговор с Пеп и след това ще видим.

- Ще стане ли отново Ули Хьонес президент на Байерн? - Питах го дали иска да се кандидатира отново. Каза ми, че още не знае. Трябва да му дадем време да си помисли. Сега работата му е от полза за школата ни, той работи сериозно, качествено и с голямо удоволствие.

- Какви са целите ви с клуба? - Спортните успехи са свързани с успехите в икономически план. Ще бъде удоволствие да спечеля пак Шампионската лига, този път с Пеп Гуардиола.

- Изкушавате ли се да работите за друг клубен отбор или за национална федерация? - Не! Работата трябва да ми е на сърце, а сърцето ми бие за Байерн. Имам нужда от напрежението и дискусиите по време на трансферните прозорци. Изкушават ме мачовете, умението да можеш да печелиш и да можеш да губиш. Това е най-хубавото. Не ставам за представител на федерация, защото не съм политик.

- Ще стане ли Англия новата футболна сила покрай милиардите от тв права? - Не трябва да става така, че след толкова години добра работа сега англичаните да ни изритат по задниците. По отношение на тв правата немският футбол изостава от английския. Но не трябва да си мислим, че там работят аматьори. Бил съм там и съм виждал базите им. Само в Ман Сити могат да работят с 250 младежи. Имам усещането, че англичаните са търсили най-доброто навсякъде и копират успешния път на немските клубове от последните 10 г. На английския футбол му предстоят успешни времена. Националният им отбор и сега е малко по-добре от преди.

- Как се виждате на 70 години? - Искам само да съм здрав и в идеалния случай да съм бодър. Да съм жив и всички други да са живи.

Интервю на Йорг Алтхоф и Матиас Брюгелман, вестник "Билд" Превод на вестник "7 дни спорт"