Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен и председател на европейската клубна асоциация Карл-Хайнц Румениге отново нападна френския шампион ПСЖ, като в същото време за пореден път защити испанските гиганти Реал Мадрид и Барселона, чийто дългове са стотици милиони евро.

Парижани бяха наказани с глоба от 60 милиона евро заради нарушаване на финансовия феърплей, а съставът им за участие в Шампионската лига бе редуциран от 25 на 21 футболисти. Същата санкция отнесе и шампионът на Англия Манчестър Сити.

"Зад ПСЖ стои голяма компания, с почти безкраен финансов ресурс. Откакто силата на отбора им зависи от трансферния пазар, ПСЖ може да инвестира неограничено. Не считаме, че това е честно", заяви Румениге пред електронното издание Goal.com.

"Собственикът на клуба Насър Ал-Келаифи е седнал зад волана на бърза кола, но и Фераритата се повреждат, ако ги карате твърде бързо. ПСЖ бе наказана заради нарушения на финансовия феърплей и получи солидна глоба."

"Не можеш да разбираш погрешно знаците на УЕФА. Не смятам, че централата може да бъде заплашване от който и да е клубен президент. Някои клубове бяха наказани. Мишел Платини иска "бебето" му да расте бавно, това е необходимо."

"В професионалния футбол 65% от клубовете губят пари и средата не е много здравословна. УЕФА трябва да се намеси, в противен случай ние ще продължим с нереалните трансферни суми. От въвеждането на правилото "Босман" през 1995 година трансферните суми и заплатите постоянно се увеличават."

Все пак Румениге показа и някакви симпатии към ПСЖ заради желанието на клуба да се наложи сред водещите отбори на Стария континент.

"Много хора са против каквато и да е комерсиализация, но без нея ние нямаше да имаме модерни стадиони, нито атмосферата в тях. Нямаше да имаме Франк Рибери, нито Мануел Нойер или Ариен Робен. Трябва да намериш здравословния баланс между нещата."

"Аз не осъждам ПСЖ, дори ги разбирам. Клубът беше в неизвестност 20 години, преди да бъде закупен от един шейх. Те се върнаха благодарение на финансови разходи и искат да играят важна роля в Шампионската лига. На някои хора не им харесва случващото се в ПСЖ, но в Париж им харесва. Така самочувствието им расте."

"Не съм привърженик на санкциите, защото има достатъчно примери в политиката как наказанията не дават нужния резултат. Аз съм привърженик на убеждението, на изграждането на една общност. Защото всички сме в една лодка и трябва да гребем заедно в името на футбола."

"Спомням си много добре един мой разговор със собственика на Челси Роман Абрамович. Той прие радушно Финансовия феърплей, защото всяка година трябваше да компенсира дефицит от трицифрена сума в милиони евро. Чух и коментарите на Ал-Келаифи. Платини и всички ние трябва да го убедим кое е правилното."

"Реал и Барселона не са големият проблем, макар да имат планини от дългове. Финансовият феърплей е базиран на правилото, че не можеш да харчиш повече от това, което печелиш."

"През последните две десетилетия в Байерн направихме така, че клубът да се намира в добро състояние, специално в икономически аспект. И заради това на трансферния пазар можем да направим неща, които навярно останалите германски отбори не могат да си позволят. Нашите конкуренти не са само Дортмунд, Леверкузен и Шалке, но също така Реал, Барса и Челси."

"Да, ние постигнахме рекорден оборот от 528 милиона евро, който можеше да бъде счетен за утопия през 1991 година. Тогава всичко беше доста по-малко. Франц Бекенбауер стана президент през 1994 година и ние имахме събрание, на което се чудихме как да напомпим клуба във финансово отношение. Байерн не се намираше в добро състояние. Искахме качествени играчи, а те струваха пари. Положихме големи усилия, за да генерираме приходи и да си позволим най-добрия материал. С важна заслуга беше и Ули Хьонес", добави Румениге.