Да играеш в защита в Ювентус не е просто тактическа опция, а състояние на духа. "Вълнуваме се, когато не допускаме голове" - каза веднъж бившият централен защитник и настоящ мениджър на Ювентус Джорджо Киелини. Кой знае колко голямо удовлетворение ще му донесе, когато види нулата в квадратчето за допуснати голове от първите шест мача в Серия А. Дори той не е успял да го направи с Масимилиано Алегри през 2014-15 г., когато серията на Старата госпожа спря в петия кръг с 2 допуснати гола у дома срещу Рома. Тиаго Мота е начело на тима от малко повече от 2 месеца и въпреки това вече има рекорд: никога Ювентус не е успявал да запази вратата си суха през първите 540 минути на сезона. Нито с Алегри, нито с Трапатони, треньори с етикет на дефанзивни тактици.

Бианконерите се отличават и в Европа, където са единственият отбор в петте водещи първенства, който все още не е допуснал гол. Лайпциг, следващият съперник на Ювентус в Шампионската лига, досега е допуснал два и е на второ място в таблицата за допуснати голове в топ пет първенствата на континента. Следователно в сряда вечерта на "Ред Бул Арена" ще се изправят стена срещу стена. Двата отбора с най-солизни защити в Европа.

Първо нека не отнемаме напълно кредото на Алегри. В исторически план Юве винаги е изграждал своите триумфи и победни цикли върху дефанзивния отдел. От Комби, Розета и Калигарис, дефанзивното трио, главни действащи лица на златната петилетка през 30-те години на миналия век, до легендарните Би Би Си, непробиваемата стена, издигната от Бардзали, Бонучи и Киелини, върху която бяха изградени деветте поредни титли между 2012 и 2021 г., грижата да не се допускат голове е част от ДНК-то на бианконерите.

И все пак се наложи треньорът, който пристигна в Торино, за да внесе нов манталитет и нови принципи на игра, да се справи по-добре от всеки друг. Юве на Макс през 2014-2015 г. е допуснал по-малко голове от тези на Маркези през 1986-87 г. (завършил на второ място) и на Ериберто Ерера през 1966-67 г. (спечелил Скудетото). Само един допуснат гол, с един повече от настоящия отбор на Мота. Потвърждение, че да не допуснеш гол е първата стъпка към приближаването към трикольора - теория, често раздухвана от Алегри, който, между другото, винаги е печелил титлата, както с Милан, така и с Юве, с най-добрите защити в Серия А.

В Европа Ювентус също е по-добре от Лайпциг (с един допуснат гол срещу 2), като вкара повече (3 срещу 1). Мота успя за кратко време да придаде солидност на обновения отбор, като често сменяше хората. Досега единственият постоянно присъстващ от двамата централни защитници беше Бремер, 7 от 7 като титуляр за 630 изиграни минути (най-много използвани от треньора на Ювентус). До него обикновено са Гати (5 старта и 410 минути), Калулу (4 старта и 357 минути, но той е използван и като десен бек) и Данило (един старт и 130 минути).

За Лайпциг балотажът е между Калулу и Гати, като французинът вероятно ще се премести отдясно, както през второто полувреме в Генуа. Вратар ще бъде Ди Грегорио, който е допуснал един гол (срещу ПСВ) в пет мача: целта е да се справи по-добре от дебюта в Шампионската лига, като запази вратата толкова сигурна, колкото в Серия А.