Ювентус сам начело е стар навик, почти забравен. Шест точки след първите 2 кръга е нещо, което не се е случвало от последната титла с Маурицио Сари през сезон 2019/20. Но класирането не е обещание за щастие, защото през август не печелите и не губите скудетото. Новооткритата гордост на Ювентус беше напомпана от видяното на „Бентегоди“, което потвърди добрите чувства от дебюта срещу Комо. Да вземем головете, които са страхотни и винаги говорят много. Първият срещу Верона. Локатели, който през последните години беше каран да бяга назад, за да действа като стопер пред защитата, беше препрограмиран от Тиаго Мота: той тръгва напред, открадва топката от Дуда и я сервира на Йълдъз, който с грациозността на отпечатания №10 на гърба му дава чудесна асистенция за Влахович.

  • Повече опции

Преследван от малшанс срещу Комо (уцелена греда, отменен гол заради засада), Душан наруши ситуацията с дубъл. Вторият гол бе още по-показателен. Вижте къде е Камбиазо: позицията на левия халф е записана в протокола като дясно крило на тризъбеца (4-2-3-1). Но от самото начало действа по-централно, за да комбинира. Андреа подава на Мбангула, откритието на първия кръг, който центрира на далечната греда, където Савона – откритието на втория кръг, с глава удвоява. Какво ни казват тези голове? Попадения, родени в агресия: това е най-дълбокият смисъл на протичащата революция, най-радикалното прекъсване на тъжните предходни три години. На преден план излизат младежите. Изненадата Савона е на 21, Мбангула, спечелил дузпата за третия гол, е на 20, Йълдъз е на 19, на колкото е и дебютиралият Лоренцо Ангеле. Младите по природа ги влече напред, жадуват за бъдещето и са предразположени към новото. Тиаго се нуждаеше от техния дух, за да изкорени старото и да наложи революцията. Затова веднага ги пусна на терена.

  • Ново ниво

Юве преди беше отбор от неподвижни играчи, които си подават топката. Тиаго разруши бариерите на ролите, като Ринус Микелс през 60-те и 70-те години, всеки изпълнява своята функция на терена. В тима вече можете да видите тактическото настроение, което бе богатството на Болоня, с допълнително качество: солидността и практичността, които са част от ДНК на Ювентус. При това без проява на нарцисизъм. В първите 20 минути, когато Верона под влиянието на победата над Наполи натисна силно, Юве имаше смирението да изчака и да се сдържа. Когато трябваше да рестартира, отборът го направи. В резултат Тиаго има възможност да играе няколко мача в един и същ двубой, но винаги с намерението да се доминира. Това дава самочувствие и увереност на играчите. Това ги кара да се чувстват по-силни, дори далеч от дома. Неслучайно успехът във Верона липсваше в Серия А от януари. След 3:0 в Лече бианконерите записаха 5 равенства и 3 поражения. Обучен да тича и да се защитава, Юве на Алегри се чувстваше уязвим навсякъде.

  • Шоколадови бонбони

Трябва ли Интер и останалите да се тревожат за този отбор на Ювентус, който започна ударно с 6 точки в два мача, 6 отбелязани гола и нито един допуснат? Да, но не заради цифрите. А заради бързината, с която Тиаго Мота успя да трансплантира идеите си, почти веднага намирайки баланси, за които Пауло Фонсека, така да се каже, мечтае през нощта. Ако Милан е бомбардиран при всяка контраатака, то Юве е отборът, който е допуснал най-малко удари в Топ 5 на първенството в Европа.

Но Старата госпожа е тревожна преди всичко по друга причина. Тиаго с помощта на младите настройва играта, която е кутията, след което ще постави шоколадовите бонбони. Сред титулярите на „Бентегоди“ липсваха Дъглас Луис, Тюрам, Уеа, Нико Гонсалес, Консейсао, Данило, Коопмейнерс… Когато в блокирани мачове пасовете не са достатъчни, Мота ще може да използва индивидуалното качество, особено по крилата, което малцина могат да си позволят. Футболът през август често мами като морските любовни увлечения. Но силното усещане е, че за този Юве ще се говори много и през пролетта.

Луиджи ГАРЛАНДО, „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС