Не е тайна, че Ювентус искаше да продаде Федерико Киеза това лято, като слуховете за напускането му се появяваха на всеки няколко дни от края на миналия сезон.

Нещата се засилиха по-рано тази седмица, като се започна с новината, че Барселона се е отказал от италианския национал, La Gazzetta dello Sport настоя, че Камп Ноу вече не е опция за него.

Това бързо беше последвано от снимки на агента на играча Фали Рамадани, който се срещна с ръководството на Юве, включително със спортния директор Кристиано Джунтоли късно във вторник вечерта (според туита по-долу).

Изглежда това доведе до приключване на въпроса, като Киеза разговаря с журналисти на летището в Торино в сряда, докато отиваше да хване полет за Ливърпул преди финализирането на сделката.

Щастлив съм, много съм щастлив“, каза Киеза пред Алфредо Педула от Sport Italia. „Искам да кажа сбогом на феновете на Бианконерите. Благодаря за обичта през тези години. Ще ви нося в сърцето си. Благодаря на Ювентус.

Попитан от същия репортер дали му е тъжно, че си тръгва по този начин, той отговори: „Съжалявам, но в същото време се радвам за това ново приключение. Аз и семейството ми нямаме търпение.

  • Защо Ювентус беше готов да продаде Киеза?

При съобщения – включително този от La Gazzetta dello Sport – настояващи, че Ливърпул ще плати само 10-15 милиона евро (11-17 милиона долара) за Киеза, защо от Ювентус са готови да го пуснат?

Основната причина е, че играчът даде да се разбере, че ще удължи договора си само срещу заплата, която няма как да получи от клуба, а настоящият му договор изтича през юни 2025 г., когато той може да напусне със свободен трансфер.

В момента Юве му плаща брутна годишна сума от 9,2 милиона евро според Capology.com, което го прави вторият най-печеливш в клуб. И Юве просто не искаше да увеличава тази сума, тъй като Киеза не успя да достигне същото ниво влиянието, което имаше за Италия на Евро 2020.

  • Какви са опасенията около контузията на Киеза?

Разбира се, той беше ключова фигура в подпомагането на отбора на Роберто Манчини да вдигне трофея на Евро 2020, но оттогава Киеза претърпя тежка контузия, която го извади от игра от януари 2022 г. до следващия ноември.

Преди това той беше допринесъл с 18 гола и 12 асистенции в 61 мача за Юве, но после успя да реализира само 14 гола и 8 асистенции в 70 мача за клуба.

На моменти изглеждаше, че 26-годишният играч не се доверява на тялото си и активно избягваше контакт и представянето му определено не беше същото.

Освен това ролята на нападател, която Макс Алегри му отреди миналия сезон, просто не подхождаше на Киеза, който несъмнено обича да играе много повече на фланга, където може да използва скоростта си.

Наистина, ако пренебрегнем контузията, Киеза изигра 2227 минути в Серия А в дебютната си кампания в Юве под ръководството на Андреа Пирло, регистрирайки осем гола и осем асистенции. Но през лятото Пирло беше заменен от Алегри.

  • Какво може да очаква Ливърпул от Федерико Киеза?

Оттогава Киеза има само 13 гола и девет асистенции за 3918 минути в Серия А. За да поставим това в контекст, при Алегри той регистрира гол на всеки 178 минути, но при Пирло това беше веднъж на 139 минути.

Това очевидно не е достатъчно, особено от играч, който нанасяше 3,1 удара на мач миналия сезон според WhoScored.com, повече от всеки друг играч на Ливърпул, освен Мохамед Салах през 2023/24.

Египетската звезда стреляше по 3,6 пъти на мач, но вкара 18 гола и даде 10 асистенции, показвайки колко слаба е продукцията на Киеза.

Киеза постигна само веднъж двуцифрен брой голове в калчото и това се случи през сезон 2019/20, когато той все още беше във Фиорентина.

Но с такава ниска трансферна сума Ливърпул ще се надява, че промяната на обстановката и по-атакуващият стил ще изкарат най-доброто от Киеза и ще върне формата си от Евро 2020.

Междувременно Ювентус ще бъде оставен да мисли какво може да се случи, ако нещата се бяха развили по друг начин.

Адам Дигби, превод на Gol.bg