Договорът на 39-годишния Джорджо Киелини с ФК Лос Анджелис изтече след загубата с 1:2 от Кълъмбъс Крю във финала за титлата на MLS. Евентуален успех щеше да бъде перфектният завършек за кариерата на бранителя, който оставя зад себе си спечелването на 9 скудети с Ювентус в Италия и покоряването на Евро 2020 с националния отбор на своята родина. Грацие, Джорджо!

„Клубът ми даде пълната свобода да реша дали да продължа, за което имах съмнения. Трябва да избера какво да следвам, дали е главата ми, сърцето или краката”, призна Киелини, визирайки тежката контузия на коляното през 2018 г. „Имам нужда да си взема почивка, да се насладя на семейството за 2 или 3 дни. Ще се върна у дома и ще взема окончателно решение”, продължи бранителят, който малко по-късно официално обяви своето оттегляне от професионалния спорт.

Той обаче се зарече, че ще продължи да бъде част от любимата си игра, но не в ролята на треньор. „Със сигурност това е моят свят и моето бъдеще. Никога не си мисля за живот без нещо, което да е свързано с футбола, честно казано. Започнах да се интересувам от спортния бизнес и американската гледна точка за нещата”, признава 39-годишният италианец, който вече е поставил основите на кариера в ново амплоа. Още през 2010 г. той взима бакалавърска степен по икономика и търговия в университета в Торино, след това става магистър с отличие по бизнес администрация през 2017 г.

„Израснах с мисълта да отида в университет – разказва Киелини, който първоначално планира да следва медицина като баща си, но вместо това футболът се превръща в негова основна професия на пълен работен ден. – Бях сам, четях много книги. Прекарвах много време в игра на плейстейшън, спях следобед или нещо подобно. Но се запитах защо да не използвам това време, за да продължа да уча? Това също беше едно предизвикателство, а аз обичам предизвикателствата. Те са моето ежедневие, за да продължа да се усъвършенствам”.

Но Киелини трябва да организира академичната си програма, включително изпитите си, за да бъде на линия за тренировките и мачовете. Когато му се налага да отсъства от часовете, университетът му осигурява частни преподаватели. Бранителят дори учи по време на полети с отбора, предизвиквайки любопитството на своите съотборници. „В началото момчетата около мен се чудеха и ме питаха: „Какво правиш?”, но след няколко пъти вече свикнаха и стана нормално”, споделя още Джорджо.

През същата година, в която Киелини завършва магистърската си степен, брат му Клаудио, тогава работещ като координатор за Ювентус, започва да планира преместването на защитника в САЩ. Първият му разговор с ръководството на ФК Лос Анджелис е проведен още преди дебюта на новосъздадения клуб в първенството през 2018 г. „Киелини ни уведоми чрез своя брат, че е готов да дойде в Калифорния, когато приключи да играе в Европа. Вероятно това щеше да е след много време…”, спомня си Уил Кунц, който сега е помощник генерален мениджър на американския клуб. Моментът всъщност настъпва през март 2022 г., когато националният отбор на Италия губи баража за Мондиал 2022 от Сев. Македония, а преместването на Джорджо в САЩ се оказва сравнително лесна задача с оглед на желанието на самия футболист и неговия статут в Ювентус и Скуадра адзура. Дори таванът не заплатите в MLS не може да разубеди ветерана. „Казах му, че можем да му дадем само малка част от това, което е печелил през цялата си кариера, но той се съгласи. Така всичките звезди се подредиха”, разказва още Кунц.

ФК Лос Анджелис в крайна сметка получава не само защитник от световна класа, но и любознателен студент с изострен усет за спортен бизнес. „Той беше много съзнателен не само във всичко, което правеше, но и в начина, по който говореше за играта и бизнеса, разбирането му за функционирането на договорите или как е структурирана цялата лига. Така той даде да се разбере, че иска да продължи да работи върху тази страна на нещата след края на кариерата си”, убеден е американецът.

Голямата група собственици на ФК Лос Анджелис включва основателя на Alibaba Джоузеф Цай, главния изпълнителен директор на Mandalay Entertainment Питър Губер и члена на Залата на славата на НБА Меджик Джонсън. От тях самите Киелини е искал да разбере „защо са решили да инвестират във футбола преди 10 години, как се формира решението за построяването на стадион или как се взимат подобен тип основни решения изобщо”. Познаването на тяхната история може да помогне на Джорджо за раждането на нови идеи в бъдеще, а не просто да се копира някой друг.

Преди всичко италианецът бързо научава разликата между американския и европейския подход към спортния бизнес: „На първо място в Щатите става въпрос много повече за забавление, отколкото за „нещо на живот или смърт”. Има много работи, които да вършиш заедно със семейството, защото не си там само за 90 минути. Можеш да прекараш три часа, шест часа, дори цял ден близо до стадиона или арената, за да преживееш различно изживяване. Това със сигурност е най-голямата разлика, която открих в сравнение с Италия”.

„Ясно е, че Джорджо има интелектуалните сили и капацитета да бъде от голяма стойност за всеки клуб, след като приключи с футбола”, убеден е Джон Торингтън, вицепрезидент на футболните операции в LAFC.

Уменията на бранителя не остават скрити дори за неговите съотборници. Десният бек Райън Холингсхед го похвали: „Той анализира всичко и по всяко време. Вижда играта по толкова уникален начин, че постоянно има някаква мисъл. Просто улавяте толкова много от онези „малки нюанси“, които решават мачовете през сезона. Преди не ми пукаше дали ще позиционирам крака си един ярд надясно или наляво, но когато започнете да анализирате играта, това ви кара да бъдете на правилното място в точните моменти. От 10 години съм професионалист и Киелини е най-активният играч в това отношение. Просто беше толкова приятно да го гледаме”, отчита Холингсхед.

„Той е лидер с присъствие в съблекалнята, от което всеки отбор се нуждае, но не всеки има. Винаги намира много добър баланс с правилните думи, невербално или вербално”, добавя треньорът на ФК Лос Анджелис Стив Черундоло, който е играл 15 сезона за Хановер 96 в Бундеслигата.

От своя страна самият Киелини вярва, че MLS има обещаващо бъдеще, особено след като Лионел Меси се присъедини към Интер Маями. „Сделката с Меси беше според мен огромна промяна и огромен тласък за футбола в САЩ. Това е нещо, което можете да сравните с пристигането на (Дейвид) Бекъм. Всички стадиони са претъпкани, почти 20 000, 25 000 на мач. Не е достигнато нивото на НФЛ или на Европа, където получавате 40 000, 50 000, 70 000… Но MLS расте много, много бързо и го прави по устойчив и солиден начин, което е важно. Мисля, че сега с провеждането на Копа Америка, новото Световно клубно първенство и Мондиал 2026 започва добър цикъл, който да използваме, за да подобрим още футбола в страната. Но хубавото на лигата е, че е много еластична по отношение на правилата. Това е едно от малкото първенства в света, което наистина може да промени много неща от един сезон на друг. Това е нещо позитивно, защото говорим за първенство, което тепърва трябва да расте“, разсъждава Киелини.

След като италианецът обяви оттеглянето си от футбола, позиция край тъчлинията или в ръководната зала изглежда неизбежна за него. „Знаем, че в Ювентус го искат и ще се опитат да му направят предложение да се върне в Италия. Не знаем в каква роля, но това е неговото желание. Нещото, което той очаква с нетърпение, ще бъде наистина забавно да го следим”, завършва досегашният му съотборник Холингсхед.

GUARDIAN, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС