ПСЖ победи с 2:1 като гост Ювентус в мач от последния кръг на груповата фаза на Шампионска лига.

Головете за гостите вкараха Килиан Мбапе и Нуно Мендеш, а между тях се разписа Леонардо Бонучи за 1:1.

Така французите и Бенфика завършиха с по 14 точки, но португалците печелят групата след победа с 6:1 над Макаби Хайфа в Израел.

Двата отбора имат абсолютно равни показатели - 1:1 в двата мача помежду им и еднаква голова разлика - 16:7, но "Орлите" финишират 1-ви заради повече вкарани попадения на чужд терен в останалите срещи. 

"Бианконерите" пък изиграха един от най-силните си мачове от началото на кошмарния им сезон и имат троен повод да бъдат доволни.

Юве изпревари Макаби Хайфа по голова разлика и ще продължи участието си в Лига Европа. Другите добри новини за "Старата госпожа" са отличното представяне на младоците Николо Фаджоли и Фабио Мирети срещу звездния съперник, както и дългоочакваното завръщане в игра на Федерико Киеза.  


Ювентус беше унищожен от контузии и наказания и атаката поведоха Аркадиуш Милик и Фабио Мирети. Федерико Киеза попадна в групата. 

Данило беше санкциониран, с травми са Глейсон Бремер, Матия Де Шилио, Леандро Паредес, Марли Аке, Уестън Маккени, Пол Погба, Самуел Айлинг, Анхел Ди Мария, Мойс Кийн, Душан Влахович и Кайо Жорже.

Николо Фаджоли, който донесе победата с 1:0 над Лече със зашеметяващ гол, започна от 1-ата минута. За ПСЖ Неймар беше наказан, а Кейлор Навас и Преснел Кимпембе са в лазарета.

До Килиан Мбапе и Лео Меси в предни позиции започна Карлос Солер, италианците Джанлуиджи Донарума и Марко Верати също бяха титуляри.

Надеждите на Юве да прескочи груповата фаза бяха попарени в предния кръг след загубата с 3:4 от Бенфика. Така "бианконерите" водеха отчаяна битка да останат в Европа и през пролетта.

Макаби Хайфа можеше в последния момент да "открадне" 3-то място  в група "Н" на турнира при благоприятен развой срещу португалския колос. Но в същото време ПСЖ и Бенфика се бореха за 1-ата позиция, така че двата мача не бяха без значение.

Юве започна мача надъхано и още в началото страховито изпълнение от движение на Мануел Локатели премина на сантиметри от целта. Домакините продължаваха да играят със самочувствие, но в 13-ата минута ПСЖ поведе.

Килиан Мбапе демонстрира превъзходните си бързина и дрибъл, след като се завъртя около трима защитници и достигна до границата на пеналтерията. Там Федерико Гати го задържа за фланелката, но не успя да го спре, френският национал стреля и прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл с рикошет от гредата – 1:0! 

"Старата госпожа" не се стъписа и продължи да атакува добре и ново хубаво изпълнение на Локатели излезе в аут. В 22-ата минута и Хуан Куадрадо отправи истински снаряд, който също не попадна в целта. ПСЖ отговори с опасен шут на Мбапе, който мина над напречния стълб.

Сблъсъкът продължи да се развива на високо темпо и чудесен изстрел по земя на Фабио Мирети премина покрай далечната греда. После Войсчех Счесни спаси коварно изпълнение на Лео Меси, а в 35-ата минута Юве отново пропусна да изравни.

Аркадиуш Милик подаде на Мирети, който беше сам срещу Джанлуиджи Донарума, но се забави. Все пак последва удар, но Маркиньос с шпагат в последния момент спаси французите.

В 39-ата минута Ювентус заслужено изравни. Локатели подаде към десния фланг, където Куадрадо с глава прати топката във вратарското поле. Хуан Бернард и Донамура се разминаха с нея и Леонардо Бонучи я засече за 1:1!

Второто полувреме продължи на високо темпо и с хубави атаки за двата отбора, но по-малко опасности. След час игра Мбапе стреля по земя, право в ръцете на Счесни. После шут на Серхио Рамос изненада полския вратар, но той все пак успя да избие.

В 68-ата минута в игра за гостите се появи Нуно Мендеш и секунди по-късно левият защитник отново даде преднина на ПСЖ. Той надбяга с абсолютна лекота Куадрадо, след като овладя фантастично извеждащо подаване на Мбапе. Последва удар в далечния ъгъл, който беше невъзможен за спасяване от Счесни – 2:1!

В 73-ата минута Филип Костич засече от воле в аут. Секунди по-късно в игра за Юве се завърна Федерико Киеза, който не беше играл от януари след тежка контузия. След това Донарума спаси шут на Костич, а при добавката Локатели вкара, но голът беше отменен за засада. 

До края резултатът остана непромнене, а дебют за торинци направиха Томазо Барбиери (20 г.) и Енцо Баранечеа (21 г.).

Ювентус – ПСЖ 1:2

Голмайстори: 0:1 Мбапе (13), 1:1 Бонучи (39), 1:2 Мендеш (69)

Ювентус: Счесни, Гати, Бонучи, Алекс Сандро, Куадрадо (88-Баранечеа), Фаджоли (88-Барбиери), Локатели (86-Суле), Рабио, Костич, Мирети, Милик
Треньор: Макс Алегри

ПСЖ: Донарума, Хакими, Маркиньос, Серхио Рамос, Бернат (68-Мендеш), Верати (88-Данило), Фабиан Руис (21-Санчес), Витиня, Солер (67-Екитике), Меси, Мбапе
Треньор: Кристоф Галтие

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Карлос Дел Серо (Испания)
Жълти картони: Гати, Милик (Ювентус); Верати (ПСЖ)    

Снимка: БГНЕС