Хегемонът Ювентус започна успешно защитата на трите си последователни Купи на Италия, след като в сблъсък от 1/8-финалите на турнира победи с 2:0 Дженоа на "Алианц Стейдиъм".

През първото полувреме "бианконерите" имаха пълно превъзходство, но направиха куп пропуски преди да дойде 42-ата минута, когато Пауло Дибала с фамозно изпълнение откри резултата. След почивката най-добрият футболист на гостите Андрей Гълъбинов на два пъти можеше да изравни, но късметът му обърна гръб.

В 77-ата минута резервата Гонсало Игуаин уби всякаква интрига с втори гол за торинци. Ел Пипита беше точен след подаване на Дибала, който показа признаци, че започва да излиза от дупката, в която изпадна в последно време.

На 1/4-финалите Юве ще е домакин на градския съперник Торино, който по-рано през деня изненадващо елиминира Рома след успех с 2:1 в Рим. Мачът ще се играе в края на месеца, а победителят от двойката ще срещне Аталанта или Наполи.


Треньорът шампионите Макс Алегри направи доста промени в стартовия си състав. Квадво Асамоа отново беше предпочетен пред Алекс Сандро, а възстановеният Стефан Лихтщайнер игра отдясно на защитата. В халфовата линия действаха Стефано Стураро, Родриго Бентанкур и Клаудио Маркизио. Като централен нападател започна Пауло Дибала, подпомаган от Дъглас Коста и Федерико Бернардески. Атаката на Дженоа пък поведе Андрей Гълъбинов, зад него игра Адриан Рикардо Сентурион.

В началните минути Юве очаквано натисна и стигна до фаул фронтално срещу вратата. Зад топката застана Пауло Дибала, чийто удар се отби в тялото на Андрей Гълъбинов, който беше част от стената. Малко след това Федерико Бернардески центрира на далечната греда, но Стефано Стураро се размина с кълбото.

После "бианконерите" продължиха да диктуват събитията на терена и атакуваха главно по двата фланга. На левия Квадво Асамоа и Дъглас Коста направиха няколко отлични взаимодействия помежду си, които обаче не се увенчаха с успех. В средата на полувремето Юве организира светкавична контра, при която Бернардески нахлу в противниковата половина, изведе Коста, чийто изстрел в далечния ъгъл беше избит от вратаря Еудженио Ламана.

При последвалия корнер се получи разбъркване, торинци имаха претенции за дузпа за игра с ръка, но такава не беше отсъдена. В крайна сметка защитата на Дженоа се справи и със задружни усилия изчисти. След половин час игра носителят на Купата в последните три сезона пропусна нов златен шанс да поведе. Коста с отличен пас по земя намери Бернардески на чиста позиция, италианецът си затвори ъгъла, все пак успя да шутира, но в аут.

В 34-ата минута Ювентус пропиля нов шанс за гол. Клаудио Маркизио беше намерен на точката за дузпа, овладя по превъзходен начин, завъртя се и стреля от въздуха, но над напречната греда. 5 минути по-късно Дженоа отново оцеля, след като Коста намери с подаване по земята Дибала, той засече от движение от границата на вратарското поле, но не успя да натисне достатъчно добре топката и тя напусна очертанията на терена.

120 секунди по-късно домакините стигнаха до фаул на опасна позиция. Зад топката застана Бернардески, той насочи кълбото мощно под гредата, но Ламана изби с върха на пръстите си, след което и напречният стълб му помогна. Малко след това вече нямаше какво да помогне на гостите. Дибала получи пред пеналта, с фамозен финт преодоля двама съперници и с прецизен изстрел по земя изведе Юве напред – 1:0!

5 минути след подновяването на играта Андреа Бардзали допусна ужасяваща грешка, след като върна неразчетено точно пред вратата, но за негов късмет, гостите не се възползваха. Ювентус отговори с мощен удар на Родриго Бентанкур, който профуча на сантиметри от целта. След час игра Гълъбинов можеше да възстанови равенството. Националът ни разигра отлично със свой съотборник и стреля силно, но Войсчех Счесни изби с върха на пръстите си.

Малко след това българинът отново беше в центъра на вниманието след страховит удар от дистанция, който излезе в аут. В 77-ата минута резервата Гонсало Игуаин сложи точка на спора. Той получи пас от Дибала, справи се с Лука Росентини и с шут по земя не остави шансове на Ламана – 2:0 за Юве!

В 84-ата минута Джузепе Роси, който малко по-рано смени Гълъбинов, беше бутнат от Квадво Асамов наказателното поле. Главният съдия Фабио Мареска първоначално посочи бялата точка, но след видео повторението отмени дузпата. До края не падна нов гол и Юве спечели срещата с 2:0.

Ювентус – Дженоа 2:0

Голмайстори: 1:0 Дибала (42), 2: Игуаин (77)

Ювентус: Счесни, Асамоа, Ругани, Бардзали, Лихтщайнер (73-Киелини), Маркизио, Стураро, Бентанкур, Коста (61-Игуаин), Бернардески (86-Матюиди), Дибала
Треньор: Макс Алегри

Дженоа: Ламана, Бираски, Росентини, Джентилети, Лаксалт, Бърлек, Кофие, Омеонга, Лазович (62-Ричи), Сентурион (72-Пелегри), Гълъбинов (77-Роси)
Треньор: Давиде Балардини

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Фабио Мареска
Жълти картони: Бентанкур, Лихтщайнер (Ювентус); Джентилети, Гълъбинов, Пелегри, Ричи (Дженоа)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4fAurstVkig" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>