Италианският шампион Ювентус въври уверено към историческа шеста поредна титла, след като в мач от 22-ия кръг на Серия "А" победи с 2:0 като гост Сасуоло.

През първото полувреме торинци имаха тотално надмощие, а над всички беше 90-милионната покупка Гонсало Игуаин, който не спира да бележи в първенството. Той откри резултата още в 9-ата минута след чудесен пробив на Алекс Сандро отляво, а в 25-ата изработи втори гол за Юве, дело на Сами Кедира. Домакините пък имаха само едно опасно положение, което Алесандро Матри пропиля с лека ръка.

След почивката отборите значително вдигнаха темпото на игра и Пауло Дибала пропусна да се разпише след фамозен удар. После Джанлуиджи Буфон за пореден път демонстрира извънземната си класа. Той спаси последователни изстрели на Лоренцо Пелегрини и Матри и попречи на Сасуоло да си върне надеждите за нещо повече.

С успеха Юве събра 51 точки и има с 4 с повече от преследвача си Рома, който е и с мач повече. Сасуоло пък се смъкна на 15-то място с 24 т., но е далеч от зоната на изпадащите.  

В стартовия състав на Еузебио Ди Франческо попаднаха трима бивши играчи на Юве – Федерико Пелузо, Матри и Алберто Акуилани, който един сезон носи "черно-белия" екип като преотстъпен от Ливърпул. Треньорът на гостите Макс Алегри в трети пореден мач заложи на схема 4-2-3-1, но имаше две промени сравнение с победата с 2:1 над Милан за Купата. Като крайни защитници започнаха Алекс Сандро и Стефан Лихтщайнер, докато Квадво Асамоа и Андреа Бардзали седнаха на скамейката.

Първото по-опасно положение в срещата се откри в 7-ата минута, когато Куадрадо намери Игуаин и той стреля от границата на наказателното поле, но на сантиметри от целта. 120 секунди по-късно обаче нямаше какво да спаси Сасуоло. Тогава Сандро направи чудесно двойно подаване с Манджукич по дясното крило и центрира във вратарското поле, където Игуаин изскочи от втора линия и с едно докосване матира вратаря за 1:0!

В средата на полувремето шампионите пропуснаха великолепна възможност до голяма степен да убият интригата в мача. Бонучи с дълъг пас изведе Манджукич, който върна на границата на пеналта, където Игуаин засече от движение, но прати кълбото на милиметри над напречната греда. Вторият гол за Юве обаче не закъсня, след като в 25-ата минута напористата игра на Игуаин даде резултат.

Аржентинският стрелец открадна топката от Антей, напредна и пусна пас по земя малко пред точката за дузпата. Дибала много хитро прескочи за връхлитащия Кедира и той с бомбен удар препарира Консили за 2:0! В следващите минути тоталното превъзходство на "старата госпожа" продължи и след половин час игра Пянич пропусна да се разпише с изпълнение от своя специалитет – фаул, след като ударът му срещна стената.

В самия край на полувремето Сасуоло пропиля златен шанс да се върне в мача. Матри получи перфектен пас от фланга на дузпата и засече с глава, но високо над вратата. Малко след подновяването на играта Кедира можеше да се разпише отново, но в ключовия момент Паоло Канаваро успя да спре германския национал.

В 54-ата минута Дибала беше на косъм от поредния си блестящ гол след изстрел от дистанция, който вратарят изби с върха на пръстите си и после топката се отби в страничната греда. 180 секунди по-късно Буфон демонстрира защо е смятан за един от най-добрите вратари в историята. Легендата, който вчера навърши 39 години, спаси бомбен удар по диагонала на Пелегрини, а при добавката парира и шутът на Матри.

В 68-ата минута торинци организираха поредната си прекрасна атака с множество двойни подавания, която завърши с удар с глава на Манджукич в аут.

До края не падна нов гол и Юве спечели мача с 2:0.

Сасуоло – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Игуаин (9), 0:2 Кедира (25)

Сасуоло: Консили, Пелузо, Ачерби, Канаваро, Антей, Акуилани, Пелегрини (61-Дефрел), Мазители (58-Дънкан), Политано, Берарди, Матри (75-Рагуса) Треньор: Еузебио Ди Франческо

Ювентус: Буфон, Сандро, Киелини, Бонучи, Лихтщайнер, Пянич, Кедира, Куадрадо (82-Ринкон), Дибала (77-Пяца), Манджукич, Игуаин Треньор: Макс Алегри

Ст.: "Мапей" Съдия: Д. Довери Жълти картони: Политано, Мазители, Пелузо (Сасуоло); Пянич (Ювентус)