Италианският шампион Ювентус започна 2017 година с рекорд, след като в мач от 19-ия кръг на Серия "А" победи с 3:0 Болоня у дома.

По този начин "бианконерите" записаха 26-та поредна победа в Торино, с което подобриха предишното върхово постижение на Апенините (25), което отново беше тяхно притежание. Сблъсъкът бе паметна и за белия дроб на "старата госпожа" Клаудио Маркизио, който изигра своята среща №350 с легендарния "черно-бял" екип.

Юве реши мача още през първото полувреме, когато Гонсало Игуаин (7’) вкара 11-ия си гол от началото на сезона в калчото, а младата звезда Пауло Дибала (41’) беше точен от дузпа. След почивката Ел Пипита (55’) отново се разписа след великолепна асистенция на Стефан Лихтщайнер.

С успеха шампионите събраха 45 точки и имат с 4 повече от втория Рома, който е и с мач повече. Болоня пък се смъкна на 15-та позиция с 20 т.     


Треньорът на домакините Макс Алегри очаквано заложи на схема 4-3-1-2 заради многото кадрови проблеми. Нападението поведе аржентинският тандем Пауло Дибала – Гонсало Игуаин, а зад тях действа Миралем Пянич. На вратата пък застана Нето, защото иконата Джанлуиджи Буфон е болен от грип. За Болоня в предни позиции започнаха Матия Дестро, Федерико Ди Франческо и Ладислав Крейчи.

Мачът очаквано стартира с домакински натиск и още в самото начало Кедира изненадващо се озова на върха на атаката след подаване на Игуаин, но топката беше изчистена в корнер, след който защитата на гостите се справи. След седем минута германецът и аржентинецът отново бяха под светлината на прожекторите, но този път с разменени роли.

Тогава световният шампион от 2014 г. демонстрира страхотен поглед върху играта и с прехвърлящ пас намери Ел Пипита на точката за дузпата и стрелецът с едно докосване вкара под плонжа на Миранте за 1:0! След почти четвърт час игра Юве можеше да удвои преднината си, но непокритият Лихтщайнер не успя да засече от непосредствена близост.

Секунди по-късно Кедира центрира отдясно, Игуаин за пореден път се измъкна от защитниците на Болоня и засече с глава към далечния ъгъл, но милиметри го разделиха от втори гол в мача. След почти 20 минути игра и гостите показаха зъби след пробив на Ди Франческо, който завърши с диагонален удар, спасен от Нето.

В средата на полувремето Маркизио отправи истински снаряд точно под горната греда, но Миранте изби с върха на пръстите си. По-късно и Пянич стреля, получи се рикошет и кълбото излезе в корнер, от който не последва нищо интересно. Така се стигна до 40-ата минута, когато Ойконому фаулира в наказателното поле Стураро и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Дибала, който с изстрел в далечния ъгъл на Миранте не сбърка за 2:0!

Десет минути след началото на второто полувреме Юве заби нов пирон в ковчега на Болоня. Лихтщайнер и Кедира направиха чудесно двойно подаване, швейцарският национал напредна и качи топката на главата на Игуаин, който безпроблемно вкара втория си гол в мача – 3:0! До края резултатът остана непроменен, а в 81-ата минута новото попълнение на торинци Томас Ринкон направи официален дебют.

Ювентус – Болоня 3:0

Голмайстори: 1:0 Игуаин (7), 2:0 Дибала (40-д), 3:0 Игуаин (55)

Ювентус: Нето, Лихтщайнер, Бардзали, Киелини, Асамоа, Маркизио, Кедира (81-Ринкон), Стураро, Пянич (69-Куадрадо), Дибала, Игуаин (73-Манджукич)
Треньор: Макс Алегри

Болоня: Миранте, Торосидис, Ойконому, Майета, Масина, Донсах, Вивиани, Джемайли (70-Пулгар), Крейчи (71-Рицо), Ди Франческо (88-Муние), Дестро
Треньор: Р. Донадони

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: М. Мариани
Жълти картони: Лихтщайнер (Ювентус); Торосидис, Ди Франческо (Болоня)