Носителят на Купата на Италия Ювентус се класира на 1/2-финалите на турнира, след като победи с 1:0 Лацио на стадион "Олимпико" в Рим.

Двубоят във Вечния град беше абсолютно равностоен, но в 66-ата минута гостите стигнаха до решаващия гол. Негов автор беше бившият футболист на "орлите" Стефан Лихтщайнер, който се разписа след рикошет в страничната греда. В спор за място на финала Юве ще се сблъска с големия си съперник Интер, докато другият 1/2-финал противопоставя Милан и сензацията Алесандрия.

В стартовия състав на торинци имаше няколко промени заради неделното дерби с Рома от Серия "А". Патрис Евра и Сами Кедира въобще не попаднаха в групата, а капитанът Джанлуиджи Буфон и титулярното нападателно дуо – Пауло Дибала и Марио Манджукич, бяха оставени на резервната скамейка. Пол Погба пък се завърна в стартовите 11, след като пропусна победата с 4:0 над Удинезе заради температура.


Римляните започнаха по-активно и в 11-ата минута Стураро извърши  нарушение на около 30 м от вратата. Антонио Кандрева стреля от последвалото нарушение, но високо над вратата. Секунди след това Лацио организира страхотна атака, при която Кейта беше изведен сам срещу Нето и сантиметри го разделиха от целта.

В 15-ата минута Юве създаде първото си опасно положение. След центриране от фаул, Погба засече с глава, но кълбото мина над вратата на Лацио. В следващите минути играта беше изключително накъсана и фауловете следваха един след друг.

В 26-ата минута Дзадза се измъкна, овладя на гърди и стеля, но в обсега на Бериша. После и пред Погба се откри голов шанс, след като шутира от движение от границата на наказателното поле. Вратарят на Лацио обаче отново внимаваше и изби. До края на полувремето не стана нищо интересно и двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Пет минути след началото на втората част Юве не поведе като по чудо. Дзадза изведе Мората, който напредна и стреля, но Бериша изби. Топката попадна в седмицата на торинци пред опразнената врата, но нападателят се забави, затвори си ъгъла и я прати в аут.

"Старата госпожа" продължи да бъде по-активният отбор на терена и в 54-ата минута пред Погба се откри нов шанс за гол, след като засече с глава центриране от фаул, Бериша увисна, но кълбото отново мина над вратата.

Така се стигна до 67-ата минута, когато Юве поведе. Тогава Алекс Сандро намери Дзадза, който стреля отдалеч, но с върха на пръстите си Бериша изби в страничната греда.

Топката обаче попадна в Лихтщайнер, който се засуети, тъй като си мислеше, че е в положение на засада. Швейцарският национал все пак стреля по земя, Бериша успя да избие, но топката вече беше преминала голлинията – 1:0!

В следващата атака Стураро можеше да сложи точка на спора, но ударът му по земя към далечната греда излезе в аут. До края не падна нов гол, въпреки че резервите Манджукич и Дибала имаха чисти положения, които пропиляха. Все пак Юве се класира за следващата фаза на турнира след победа с 1:0.

Лацио – Ювентус 0:1

Голмайстор:

0:1 Лихтщайнер (66)

Лацио: Бериша, Раду, Маурисио (62-Хут), Бишевич, Конко (72-Андерсон), Лулич, Билия, Милинкович-Савич, Кейта, Кандрева, Клозе (82-Матри)
Треньор: Стефано Пиоли

Ювентус: Нето, Бонучи, Лихтщайнер (80-Куадрадо), Касерес, Киелини, Сандро, Погба, Стураро, Маркизио, Дзадза (90-Дибала), Мората (76-Манджукич)
Треньор: Макс Алегри

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: А. Дамато
Жълти картони: Лулич, Маурисио, Конко (Лацио); Киелини, Дзаза, Дибала (Ювентус)