Навсякъде по света, включително и на "Сан Сиро", вчера не беше лесно да бъдеш иранец. Мехди Тареми обаче се справи страхотно и вкара първия си гол за Интер при победата с 4:0 над Цървена звезда в Шампионската лига. Сигурно и нападателя трябва да е чул непоносимото съскане на ракетите, падащи от "неговия" Техеран към Тел Авив, града, в който е роден вратарят на Цървена звезда Омри Глейзър. Странно и злобна идея на съдбата в Шампионската лига беше, че ирански нападател се изправи срещу израелски вратар, точно както народите им воюват помежду си.

За щастие, това поне е футболът, онази игра, която сближава хората, изкуството, което обединява Запада и Изтока. Новият нападател на Интер дойде от Персия, за да го играе в Милано. Когато кацна през юли, той искаше да изживее нощи на слава в един от най-великите европейски грандове, а сега, когато започна октомври и температурите започват да падат, той най-накрая пожъна първата си истинска радост. С един замах - две асистенции, на двама различни съотборници, а също и първият дългоочакван гол в състава на нерадзурите.

При дузпата, специалитет на домакините. лице в лице с Глейзър от Тел Авив имаше дълго театрално изчакване, сякаш за да се засили драмата. "Много съм благодарен на съотборниците си, които ми помогнаха и това беше страхотно за мен", каза Мехди в края с мекия глас на персийски воин. "Много съм ентусиазиран: отне ми време да вкарам, но винаги съм давал всичко от себе си на тренировките. Като голям клуб ние също искаме да спечелим Шампионската лига, тук в Интер се бориш за всеки мач". 

Интересното е, че когато Интер получи дузпата, Лаутаро Мартинес бе на терена, но капитана остави топката в ръцете на иранеца. В крайна сметка Тареми има средното ниво на великите при дузпите: като се имат предвид клубовете и националните отбори, той е вкарал 55 и е пропуснал само девет удара от бялата точтка.