Разследване разтърси футболния свят, особено (очевидно) миланския. Проникване на мафията в агитките на "Сан Сиро", 19 ареста и свръхизвестни имена от обкръжението на стадиона. Обвиненията се отнасят до десетки и десетки престъпления, както посочва Марчело Виола, прокурор на Милано. "Нашето искане беше представено още през юни, преди убийството на Балоко", подчерта той. "Що се отнася до феновете на Милан, не е признато утежняващото обстоятелство за подход към организираната престъпност. Но дори и там има форми на злоупотреби с изключителна тежест. От разследванията става ясно, че лидерите на двете агитки са подписали своеобразен пакт за примирие, насочен към максимизиране на незаконните печалби. Цитирам няколко пасажа: "Не ни пука за отбора, за кампанията за продагби на билети, за хората: ако направя това, трябва да има финансова възвръщаемост...". Тук няма нищо спортно: само печалба".

Джовани Мелило, национален прокурор за борба с мафията, също го подкрепи: "Не съм изненадан от отзвука на тази афера, но е важно да се замислим за съвсем конкретни рискови профили, които се проектират върху значителна част от професионалната и непрофесионалната футболна система", започна той. "Това е важно разследване, което показа изключителен капацитет за разследване в среда, управлявана от логиката на омертата. И ни принуждава да отворим очите си за реалността, която отдавна представя ясни рискове от криминални увлечения по италианските стадиони. Такива, които засягат и живота на спортните клубове".

След това дойде и призивът: "Трябва да спрем да се преструваме, че нищо не се случва: свързаните с мафиотските кръгове трябва да бъдат държани далеч от стадионите. Наличието на нередности е постоянно, изнудването е типично за структурираните престъпни организации: от жертвите би могло да се очакват оплаквания, но те са нерегистрирани действия. Страстта на феновете е повече от второстепенна спрямо интересите на участващите групировки. И е много сериозно, че част от тези приходи са отишли и за затворници".