Няколко ултраси на Милан и Интер, за които има подозрения, че са свързани с мафиотски фамилии, са били арестувани в понеделник сутринта за предполагаемо изнудване и други "сериозни" престъпления. Италианските медии, включително "Гадзета дело спорт", съобщават, че 19 души, включително няколко членове на ултрас групи на Интер и Милан, са били арестувани в понеделник сутринта. Разследването започна в началото на септември след убийството на Антонио Белоко, водещ член на Curva Nord и агитката на Интер, извършено от Андреа Берета, също част от ултрасите на нерадзурите.

"Гадзета дело спорт" съобщава, че шестнадесет души са били задържани, а още трима са поставени под домашен арест. За повечето от тях се съобщава, че имат връзки с мафиотски фамилии от Калабрия и се предполага, че са извършили "сериозни" престъпления, свързани с футболния бизнес. Според докладите убийството на Белоко е било непосредствено свързано с нарастващите връзки между мафиотските семейства и организираната престъпност, действащи на "Сан Сиро" чрез членове на ултрасите на Милан и Интер.

Предполагаемите престъпления включват изнудване за продажба на билети и напитки, укриване на пари от местата за паркиране в района на "Сан Сиро" и наранявания с утежняващи обстоятелства - мафиотски методи. Сред арестуваните тази сутрин са Марко Фердико, водещ ултрас на Интер"със силни връзки с Белоко, и Лука Лучи, ултрас на Милан. Още през 2018 г. Лучи е забелязан да се ръкува с тогавашния министър на вътрешните работи Матео Салвини по време на тържествата за 50-годишнината на миланската "Курва Суд".

От 2022 г. Салвини изпълнява длъжността заместник министър-председател на Италия и министър на инфраструктурата и транспорта. Националният прокурор за борба с мафията Джовани Мелило ще даде пресконференция за изясняване на твърденията и обяснение на полицейската операция в 11,30 ч. централноевропейско време днес.