Лаутаро Мартинес сложи край на сушата пред гола този сезон и в шестия кръг на Серия А се разписа два пъти за победата на Интер с 3:2 срещу Удинезе.  След пет мача в лигата четенето на цифрата нула до заглавието "отбелязани голове" от Лаутаро Мартинес беше странно. Аржентинецът изживя сложен старт на сезона, но дори и в здрача на миналия кампания не беше на неговото ниво: последният гол на 10 май във Фрозиноне, оттам нататък, за нерадзурите, мрак. И все пак Ел Торо има няколко оправдания. В края на последното първенство, доминирано от отбора на Индзаги, Лаутаро замина за Съединените щати, където с отбора на Аржентина спечели - като главен герой и най-добър голмайстор - Копа Америка. Хиляди изминати километри, огромна физическа и психическа умора. За това плати и последвалата лека мускулна травма Мартинес, който обаче днес се върна към живота.

Трудният старт на Лаутаро бе подсилен и от първото дерби в последните 7, загубено от Интер. Мач, в който той все пак даде асистенция на Димарко, но въпреки това загубен.

"След дербито говорихме по-малко и работихме повече" - призна аржентинецът след победата в Удине, "но мисля, че това си пролича на терена. Голът със сигурност е важен за мен, ясно е, че един нападател го търси. Аз обаче винаги правя обратното: работя за отбора и ако мога да вкарам, още по-добре. Трябва да продължим да работим и да извеждаме Интер все по-високо и по-високо. За това е необходимо правилно отношение, да работим все по-усилено, да останем скромни и да повишаваме нивото всеки ден. Защото Интер трябва да расте".

 Думи, както винаги много отговорни, които потвърждават колко много Лаутаро - като капитан - се чувства в центъра на проекта на Нерадзурите. Точно толкова отговорни бяха и изявленията му непосредствено след дербито: "Знам, че съм закъснял и ще работя още по-усърдно, затваряме устата и работим".