Шампионът на Италия Интер спря страховитата атака на Манчестър Сити и си тръгна с 0:0 от „Етихад“ в първи мач от Шампионската лига. Нерадзурите се справиха с Хааланд, Де Бройне, Грийлиш, Фоудън и останалите.

Големи пропуски за Манчестър Сити направиха Фил Фоудън и Илкай Гюндоган, които влязоха като резерви. Интер също имаше своите шансове, но пропуски направиха Мхитарян и Дармиан. Това е 24-и пореден мач без загуба в евротурнирите за Манчестър Сити. Те са само на един сблъсък от рекорда (25) на Манчестър Юнайтед от периода 2007-2009.

Манчестър Сити започна сезона както обикновено - с победи. Досега Гражданите събраха четири победи от четири във Висшата лига и успех срещу Юнайтед с дузпи за „Къмюнити Шийлд“ Хората на Пеп Гуардиола са с най-добрата атака във Висшата лига с 11 гола. От тях Хааланд има 9 (включително два хеттрика и един дубъл).

Интер от друга страна, искт да заличи равенството срещу Монца през укенда и да вземе реванш за финала на Шампионската лига през 2023 г. загубен от Сити с 0:1. Отборът на Индзаги е събрал осем точки в четири мача в Серия А резултат от две победи срещу Лече и Аталанта и също толкова равенства срещу Дженоа и Монца (навън).

Гуардиола заложи на Джак Грийлиш в стартовия  тим, а Хааланд водеше атаката. Родри се завърна в средата на терена. В състава на Интер имаше повече интересни неща. Капитанът Лаутаро Мартинес, който няма гол още през сезона, остана на пейката. Мехди Тареми стартира вместо него. Липсваше и Федерико Димарко, който е с мускулен проблем и Карлос Аугусто бе титуляр. Павар остана резерва за сметка на Бисек в защитата. Титуляр стартира и Пьотр Желински вместо Мхитарян.

Още от началото Сити овладя топката, а Интер дебнеше за контраатаки. Първият шанс бе за нерадзурите, когато Тюрам стреля право в ръцете на Едерсон.

Първият шанс за Хааланд бе в 19-ата минута. Савиньо се измъкна отдусно и пусна топката в наказателното, Хааланд излезе и нанесе удар с глава, но Зомер лесно улови. Следващият пропуск бе на Савиньо, който стреля много високо от добра позиция.

Интер също имаше своите шансове. Едерсон излезе, за да предотврати корнер, но подаде на Дармиан. Италианецът опита да стреля веднага, но Гвардиол се намеси пред голлинията. След това Бастони забрави топката, Хааланд я получи и от дистанция стреля по диагонала с левачката, но топката мина покрай гредата.

В края на полувремето Кевин де Бройне получи контузия при една атака и удар от малък ъгъл, който бе блокиран от Зомер. Белгиецът остана на терена до почивката, но видимо изпитваше болка.

Второто полувреме започна с двойна смяна за Сити. Де Бройне и Савиньо бяха сменени от Фоудън и Гюндоган. Интер пропусна невероятен шанс при контраатака, когато Дармиан влезе в наказателното поле и вместо да стреля реши да подава назад с пета и загуби топката.

В 69-ата минута резервата Фоудън пропусна чисто положение. Той получи топката в наказателното поле фронтално и стреля с десния крак, но право в Зомер. Интер също пропиля златна възможност. Хубава контра завърши с пас отдясно в наказателното поле, но Мхитарян стреля от 5-6 метра над вратата.

Влезлият от пейката Лаутаро Мартинес отправи силен удар от разстояние, но в ръцете на Едерсон.

Последните пропуски в мача бяха на Илкай Гюндоган. Родри центрира отлично и от границата на вратарското поле немеца засече чисто с глава. Ударът бе право в ръцете на Зомер. В добавеното време Гюндоган отново пропусна след удар с плонж с глава.

МАНЧЕСТЪР СИТИ – ИНТЕР 0:0

МАНЧЕСТЪР С: Едерсон, Люис, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Родри, Савиньо (46 Гюндоган), Бернардо Силва (80 Доку), Де Бройне (46 Фоудън), Грийлиш, Хааланд

ИНТЕР: Зомер, Бисек (74 Павар), Ачерби, Бастони, Дармиян (74 Дъмфрис), Барела, Чалханоглу (81 Фратези), Желински (65 Мхитарян), Карлос Аугусто, Тареми, Тюрам (65 Лаутаро Мартинес)