Интер напомни на останалите в Серия А кой е шампионът на Италия, като разгроми носителя на Лига Европа Аталанта с 4:0 в мач от трети кръг на първенството. Нерадзурите вече имат 7 точки и излязоха на първо място в класирането преди останалите срещи от кръга.

Хората на Симоне Индзаги нанесоха два бързи удара в началото на първото и още два в началото на второто полувреме. Всичко започна с автогол на Берат Джимсити още в 3-ата минута, а в 10-ата Николо Барела вкара шедьовър от воле.

След паузата пък се развихри Маркус Тюрам, който вкара две попадения и вече е лидер при голмайсторите с 4 гола от 3 мача до момента. За Аталанта това е втора поредна загуба.

Интер искаше да надгради над победата си над Лече, докато Аталанта искаше да изкупи поражението си в Торино срещу отбора на Ваноли. Първият голям мач от Серия А 2024-25 вече е зареден със смисъл.

Треньорът на шампионите Индзаги имаше отново на разположение капитана Лаутаро Мартинес. Аржентинецът пропусна битката с Лече в миналия кръг, но стартира титуляр тази вечер. Партньор в атака беше Маркус Тюрам.

За Аталанта отново в групата бе Адемола Лукман, след като трансфера му в ПСЖ пропадна. Атаката обаче водеше Матео Ретеги, а зад гърба му действаха други нови попълнения – Брешанини и Самарджич. Извън игра за бергамаските са Скалвини, Скамака, Колашинац, Хиен, Бакер и Сулемана.

Мачът започна с минута мълчание в памет на починалия през седмицата Свен Йоран Ериксон.

Още след 180 секунди Интер поведе. Нерадзурите изнесоха добре топката и последва пас на Мхитарян надясно към Тюрам. Французинът опита ниско центриране, а Берат Джимсити опита да блокира паса, като отклони топката в близкия ъгъл – 1:0.

Следващият добър шанс отново бе за домакините. Сериозен шут на Хакан Чалханоглу от пряк-свободен удар бе отразен от вратаря Карнезеки. В 10-ата минута вторият гол падна. След тъч, защитата на Аталанта не успя да избие добре топката и тя падна на волето на Николо Барела. Прекрасното изпълнение от въздуха от границата на наказателното поле се заби в мрежата, въпреки опита на Карнезеки да избие – 2:0.

Последва и първото положение за гостите. Удар на Дзапакоста бе спасен от Зомер, а добавката на Ретеги не беше точна. Новото попълнение на Аталанта, който вкара в първите си два мача за Ла Дея, пропусна още един добър шанс.

След това гредата спаси гостите от трети гол. Шут на Тюрам срещна стълба, а после спря в ръцете на Карнезеки. Остана съмнение, че при контрата на Интер имаше засада на Тюрам.

Второто полувреме започна по начина, по който почна първото – с гол за Интер. В 48-ата минута Бастони хвърли тъч отляво, защитата на Аталанта не успя да изчисти топката и Маркус Тюрам от 6-7 метра я отклони хитро в ъгъла – 3:0.

Французинът вкара втория си гол в мача след нова грандиозна грешка на защитата на Аталанта. Центриране от корнер на Чалханоглу стигна до Тюрам, който обаче удари топката толкова лошо, че я върна при турчина. Който отново центрира, а Тюрам пак беше сам. Този път с глава французина прати топката към далечната греда. Там Мхитарян се пребори във въздуха и отклони с глава успоредно на голлинията. Цялата отбрана на Аталанта отново се уплаши от топката и Тюрам я засече във вратата – 4:0.

Това е втори мач този сезон от три кръга, в който Тюрам вкарва два пъти. Той се разписа два пъти и на старта на сезона при равенството 2:2 с Дженоа. През 2024 г. само Душан Влахович (12) е вкарал повече от десетте попадения на Тюрам в Серия А.

До края имаше и отменен гол за засада на Димарко, но Интер спечели убедително срещу Аталанта-

Интер – Аталанта 4:0

1:0 Джимсити 3-а автогол, 2:0 Барела 10-а, 3:0 Тюрам 47-а, 4:0 Тюрам 56-а

ИНТЕР: Зомер, Павар, Ачерби, Бастони (Карлос Аугусто), Дармиан, Барела (79 Фратези), Чалханоглу (61 Аслани), Мхитарян, Димарко, Тюрам (79 Тареми), Лаутаро Мартинес (83 Арнаутович)

АТАЛАНТА: Карнезеки, Де Роон, Джимшити, Руджери, Беланова (57 Толой), Пашалич, Едерсон, Дзапакоста (80 Палестра), Самарджич (80 Де Кетеларе), Брешанини, Ретеги