Удинезе официално обяви привличането на бившия нападател на Барселона, Арсенал и Манчестър Юнайтед Алексис Санчес, който се присъединява като свободен агент след скорошното изтичане на договора му с действащия шампион на Серия А Интер. Клубът потвърди, че 35-годишният футболист е подписал двугодишен договор, който ще продължи до 30 юни 2026 г.

"Тук е мястото, където той стана голям играч, тук е мястото, където намери любовта на региона, тук е мястото, където започна легендата: Ел Ниньо Маравиля се завърна сред нас, Ел Ниньо Маравиля отново е играч на "бианконерите", пише в изявление на клубния сайт.

Завръщане там, откъдето започна всичко за Санчес, който започна кариерата си в европейския футбол с Удинезе през далечната 2008 г., като две години по-рано подписа официално с клуба. От Удинезе той се присъединява към Барселона под ръководството на Пеп Гуардиола през 2011 г., където отбелязва 39 гола от 88 участия и вдига титлата в ЛаЛига през 2012-2013 г., както и Копа дел Рей, Суперкупата на Испания и Суперкупата на УЕФА.

След това се присъединява към Арсенал през лятото на 2014 г., като цената му е около 37 млн. евро (31,7 млн. паунда). В Северен Лондон той се утвърждава като една от най-горещите перспективи във Висшата лига, като във всеки втори мач в лигата вкарва по един гол, като в крайна сметка има 60 от 122 мача.

През януари 2018 г. най-накрая се осъществи високопрофилна сделка за размяна, включваща настоящия полузащитник на Интер Хенрих Мхитарян. Санчес не се радваше на толкова голям успех на "Олд Трафорд", колкото на "Емирейтс", но Интер успя да му предложи спасителен вариант след само 18 месеца. Присъединявайки се под наем за сезон 2019-20 г., преди да подпише за постоянно следващата година, Санчес вдигна трофея в Серия А през втория си сезон на "Сан Сиро", който беше първият му под ръководството на Симоне Индзаги.

Оттогава насам Санчес напусна Интер и се присъедини отново, като вкара 14 гола в Лига 1 в 35 мача, докато беше в Олимпик Марсилия през 2022-23 г., преди да подпише едногодишен договор обратно на Сан Сиро за току-що изминалия сезон. След приключването на този договор Санчес е свободен да преговаря с всички клубове като свободен агент и е решил да се присъедини към първия си европейски клуб - Удинезе.

Изминаха 13 години, откакто двукратният носител на Копа Америка за последно се появи на терена за бианконерите от Удинезе.