Интер спечели "Дерби д'Италия" срещу Ювентус  с минималното 1:0 и се бетонира на върха в класирането. Хората на Симоне Индзаги доминираха на терена на стадион „Джузепа Меаца“ през по-голямата част от гвоздея в програмата на 23-ия кръг на Серия А, но стигнаха до успеха благодарение на автогол на Федерико Гати.

По този начин „нерадзурите“ сложиха и край на серията на „Старата госпожа“ от 17 поредни мача без загуба в шампионата. Злополучният гол в мрежата на Войчех Шчесни падна в 37-ата минута. Същевременно Интер регистрира четвъртата си поредна победа в Серия А.

Домакините изпуснаха още няколко изгодни положения, като с добри изяви блесна и полският страж на „бианконерите“. Веднъж и гредата спаси гостите след удар на Хакан Чалханоглу. Хората на Макс Алегри пък на практика нито веднъж не затрудниха сериозно Ян Зомер.

След този успех Интер дръпна с 4 точки пред Ювентус на върха. "Змията" е с актив от 57, като е и с мач по-малко от основния си преследвач. „Старата госпожа“ е с 53 пункта на втората позиция.

Съвсем очаквано домакините взеха инициативата още след първия съдийски сигнал на Фабио Мареска. „Змията“ обаче не успяваше да достигне до чисто голово положение в началото на дербито.

В 18-ата минута Павар центрира отдясно към Федерико Димарко, който стреля от воле, но би встрани от целта. Малко след това мерника си пробва и Лаутаро. Шутът на аржентинеца обаче бе блокиран в корнер.

Домакините профукаха страхотен шанс в 26-ата минута. Тогава Димарко намери връхлитащия Маркус Тюрам, който излизаше очи в очи с Шчесни. Французинът се забави и защитник блокира удара му, след което стражът изчисти.

Гостите отговориха с опасна атака, при която Влахович не успя да овладее добре топката, след като я получи в пеналта.

Логичното се случи в 37-ата минута когато Интер откри резултата. Тогава Барела центрира, а Павар не успя да нацели топката. Впоследствие кълбото стигна до Тюрам, но то се удари в тялото на Федерико Гати и влетя в мрежата – 1:0.

До почивката не се стигна до нови изгодни положения пред двете врати. Така тимовете се оттеглиха в съблекалните при минимална преднина за тима от Милано.

След антракта двубоят продължи в същото русло. Все пак и гостите се поактивизираха леко, но така и не успяваха да затруднят Зомер или да създадат по-сериозно напрежение пред вратата му.

В 56-ата минута Димарко получи шанс да стреля. Футболистът на Интер обаче би в аут от дъгата на пеналта.

Само 60 секунди по-късно Хакан Чалханоглу тресна левия страничен стълб на вратата, пазена от Шчесни. Топката стигна до него, след като бе избита с глава от защитник на "бианконерите". Турският халф шутира от въздуха, а Шчесни само изгледа топката уцели  гредата и не пожела на посети мрежата му.

В 64-ата минута Душан Влахович пробва акробатично изпълнение, което профуча над вратата на "нерадзурите". Интер отговори с изстрел на Чалханоглу,  прелетял над целта.

Четири минути по-късно Шчесни попадна в светлинта на прожекторите с феноменално спасяване. Полският страж избив удар отблизо на Николо Барела.

В 87-ата минута влезлият на смяна Марко Арнаутович профука златен шанс да сложи точка на спора. Австрийският таран бе изведен след бърза контраатака, но почти от упор не успя да преодолее Шчесни отблизо.

До края Юве нямаше сили да се пребори поне за точката и така Интер взе един от най-важните си мачове по пътя към 20-ото Скудето.

Интер - Ювентус 1:0

Голмайстори: 1:0 Федерико Гати 37' (авт.)

Интер: Зомер, Павар, Ачерби, Бастони, Дармиан, Барела, Чалханоглу, Мхитарян, Димарко, Тюрам, Мартинес

Ювентус: Шчесни, Гати, Бремер, Данило, Камбиазо, Маккени, Локатели, Рабио, Костич, Влахович, Йълдъз