Датата и часът са отбелязани в червено: в неделя, 29 октомври, от 19:00 ч. ще видим мача между Интер и Рома, който ще означава първото завръщане на Ромелу Лукаку на „Сан Сиро“ след „предателството“ през лятото. От Курва Норд, агитката на Интер, вече обявиха наличието на 30 000 свирки, които ще послужат за специално посрещане на белгийския национал, а подготовката вече е в ход. Сигурно е едно: денят ще бъде много шумен.

Според ултрасите на Интер отправната точка е ясна: свирките ще бъдат раздадени преди мача с идеята да се използват изключително когато нападателят докосне топката. Всяко спиране, контрол, пас или удар буквално ще кара ушите на Лукаку да звънят. Но могат ли 30 000 свирки да бъдат използвани по време на мач от Серия А?

Справедлив въпрос. Що се отнася до правилата, това не е забранен предмет вътре в стадиона и следователно проверките на входните врати няма да доведат до конфискация. Въпреки това съдията може да сметне звука на свирките за твърде обезпокоителен, дори само за да предотврати объркването му с този на рефера на мача, което е от съществено значение за провеждането на срещата.

Ето защо е вероятно публиката да чуе няколко предупредителни съобщения по време на мача, за да се избегнат проблеми. Това не е първият случай, в който организирани привърженици избират свирките като начин на протест: например мачът Рома-Болоня през 1998 г. и в този случай обаче мишена беше съдийската бригада. Полицията обаче успя да конфискува повечето от тях преди мача, което сведе до минимум ефекта им.

От друга страна, на „Сан Сиро“ се разиграва същата сцена през 2007 г. с Роналдо с фланелката на Милан по време на дербито: нерадзурите печелят, но бразилецът вкарва гол, ликувайки с ръце до ушите. От друга страна, съвсем наскоро, преди година и половина, именно Фиорентина посрещна Душан Влахович с 10 000 червено-бели свирки за полуфинала на купата на Италия.