Безкрайно слаб и безидеен Милан стигна само до 0:0 у дома срещу Андерлехт на старта на Шампионската лига. Росонерите играха със страх и така и не успяха да направят нещо интересно. Белгийският отбор пък доминираше в големи периоди от мача и можеше даже да спечели, ако беше малко по-настоятелен.


Милан започна надпреварата като фаворит в групата, но събитията в клуба това лято определено не карат останалите да се страхуват от тях. За първи път от 82 години насам росонерите загубиха първите си два домакински мача в Серия А. Отборът е изправен пред сериозна криза, след като през лятото напуснаха ветераните, както и най-добрите играчи – Тиаго Силва и Златан Ибрахимович.


Публиката е недоволна от трансферите, отбора не играе добре, а треньора Масимилиано Алегри е пред уволнение. Според пресата при провал срещу Андерлехт той ще бъде заменен от помощника си Мауро Тасоти.

Заради недоволството на „Сан Сиро” имаше малко публика. Третата тераса беше изцяло празна, нещо което рядко се случва, когато Милан играе в Шампионската лига.

Треньорът на домакините Алегри трябваше да се справя без контузените Пато, Робиньо, Монтоливо и Мунтари. Той извади доста странен състав особено в атака. В предни позиции действаше Урби Емануелсон, заедно с Джампаоло Пацини. Зад тях бе Боатенг. Матьо Фламини също получи титулярно място.

За Андерлехт липсваше наказания Йованович, но пък в атака бе талантливия Мбокани. Гостите се появяваха в Шампионската лига за първи път от 6 години насам. Куриозното е, че в предишното си участие Андерлехт игра срещу Милан в групите. Тогава росонерите разбиха белгийците 4:1 у дома, а после спечелиха 1:0 и в Белгия.

Началото бе доста скучно. Бавно темпо и двата отбора се проучваха. Постепенно обаче Андерлехт започна да доминира. Гостите овладяха топката и създадоха положение. В 12-ата минута Саша Клиестан стигна до аутлинията, финтира там Ночерино и стреля от малък ъгъл. Абиати обаче изби в корнер.

Милан също имаше отлично положение когато удар на Де Шилио бе блокиран, Пацини отклони топката за Фламини, който отблизо стреля, но вратаря Прато спаси.

Жиле бе следващият, който опита рефлекса на Абиати, но вратаря не се притесни от удара му. Боатенг свали топката за Емануелсон, който стреля, но неточно.


Най-добрият шанс за Милан през първото полувреме дойде след великолепен пас на Ночерино. Италианецът пусна 50-метрово подаване зад защитата на Андерлехт. Емануелсон използва скоростта си и стигна до топката, за да я засече, но Прато спаси.


Росонерите съвсем не впечатляваха с изявите си и това се доказа и от статистиката. Андерлехт бе отбора, който владееше топката повече, а публиката изпрати Милан с освирквания на почивката.

Началото на второто полувреме също не бе добро за домакините. Мбокани изведе Билия в наказателното поле, който стреля по диагонала, но покрай гредата.


Последва натиск на Милан. Пацини овладя топката в наказателното поле, запази я и я върна към Емануелсон, но удара на холандеца отиде в аут. След това Емануелсон центрира от фаул, Боатенг стреля с глава, но неточно.


Алегри пусна Ел Шаарави на мястото на Боатенг и италианеца от египетски произход можеше да открие резултата малко след това. Емануелсон центрира, Ел Шаарави се включи добре и стреля с глава, но Прото спаси.


Ел Шаарави раздвижи атаката на Милан. Малко след това той проби отляво, подаде на Емануелсон, но холандеца отново стреля в аут.

В крайна сметка мача завърши 0:0, а Милан за пореден път разочарова с представянето си. Андерлехт пък може да е доволен, че си тръгва от „Сан Сиро” с точка.


В последните 10 участия Милан неизменно преминава груповата фаза, но с тази игра, която показа днес, този път това никак не изглежда сигурно.

МИЛАН – АНДЕРЛЕХТ 0:0


МИЛАН: Абиати, Де Шилио, Бонера (74 Йепес), Мексес, Антонини, Фламини, Де Йонг, Ночерино, Боатенг (60 Ел Шаарави), Пацини, Емануелсон (78 Констант)

АНДЕРЛЕХТ: Прото, Жиле, Василевски, Нютинк, Дешахт, Бруно (78 Юхаш), Билия, Куяте (78 Прает), Клиестан, Кану (88 Яковенко), Мбокани