Славия Прага се бори геройски и макар да игра с 10 души от 25-ата минута, вкара два гола на Милан насред „Сан Сиро“ и все още има някакви шансове да продължи към четвъртфиналите на Лига Европа. Милан все пак спечели с 4:2 и продължава да бъде фаворит.

Росонерите обаче продължават да имат сериозни проблеми в защита. Това е седмият случай само през 2024 г., в който тима на Стефано Пиоли пуска поне 2 гола. Така беше срещу Удинезе, Болоня, Фрозиноне, Монца, Аталанта (Купа Италия) и Рен (Лига Европа).

Оливие Жиру, Тиджани Райндерс, Рубен Лофтъс-Чийк и Кристиян Пулишич вкараха головете за Милан, а за Славия бяха точни Дудера и Шранц.

Жребият в Нион бе благосклонен към Милан и на осминафиналите в Лига Европа съперник на росонерите бе Славия Прага. Чехите все пак бяха втори в местното първенство, след братовчедите от Спарта. От друга страна Милан си върна известна доза увереност след победата над Лацио на „Олимпико“ миналия петък. Трябва да се отбележи, че червено-белите играха два дни по-късно от Милан. За италианците Славия трябва просто да е стъпка по пътя към Дъблин и финала - цел, декларирана от треньора и играчите. По-специално Лига Европа може да се окаже изключително ценна за треньора Пиоли.

Първото сериозно положение в мача бе за Славия. Масопуст центрира добре и Диуф бе забравен съвсем сам отляво, но не уцели топката и пропиля отличен шанс. След още 5 минути Славия отново пропусна. Дудера преодоля с лекота Габия и стреля с десния крак, но топката мина покрай вратата.

Мачът се преобърна драстично в 25-ата минута, когато Диуф остави чехите с човек по-малко. Той бе изгонен с директен червен картон за грубо нарушение срещу Пулишич. Само 10 минути след това Милан поведе. Леао центрира отдясно и Жиру с глава не остави шанс на вратаря – 1:0.

Това е седмият гол на Жиру с глава за сезона. Единствено Хари Кейн от Байерн (8) има повече в големите пет първенства.

Въпреки че бе с 10 души тима на гостите намери сили да изравни само 2 минути по-късно. След корнер Дудера нацели топката добре от въздуха и я прати в мрежата – 1:1.

Точно преди почивката обаче Милан се развихри. Първо вратаря на Славия Станек направи чудесно спасяване след удар с глава на Габия. В 45-ата минута обаче Милан поведе. Тиджани Райндерс се разписа с мощен удар извън наказателното поле.

В следващата атака Милан вкара и трети гол. Флоренци центрира от корнер и Лофтъс-Чийк изпревари съперник, за да вкара с глава за 3:1.

Още на полувремето Пиоли направи две смени, като пусна в игра възстановения Фикайо Томори и Давиде Калабрия вместо Флоренци и Габия.

Леао пропусна от чиста позиция веднага след началото на второто полувреме. И докато росонерите се успокоиха и не натискаха толкова, Славия вкара втори гол с 10 души. Резервата Иван Шранц заби топката с мощен удар по диагонала, след центриране от статично положение. Това е трети гол в четири мача този сезон в турнира за Шранц. Тео Ернандес напълно забрави къде се намира нападателя и му позволи чист удар.

Публиката започна да освирква играчите на Милан, а Славия бе близо до това да изравни за 3:3, след грешка на Симон Кяер.

Милан все пак реши мача след отличен пробив на Рафа Леао. Той навърза защитата на съперника отляво и копна топката покрай вратаря. На голлинията Пулишич просто я бутна във вратата за крайното 4:2.

Реваншът е след седмица в Прага.