Милан се измъчи сериозно, но постигна сладка драматична победа с 1:0 като гост на Дженоа в луд мач от 8-ия кръг на италианската Серия А. Успехът изкачи „росонерите“ на върха в класирането.

В герой за гранда от Милано се превърна Кристиан Пулишич. Американският национал се появи като резерва и вкара 4-ия си гол с екипа на „росонерите“ в 87-ата минута на мача, с което донесе и скъпоценната победа за гостите. Попадението му обаче ще предизвика доста спорове, защото той игра с ръка преди отбележи в мрежата на Дженоа, но съдията Марко Пичинини и ВАР прецениха, че тя не е умишлена.

В края се стигна до истинска драма и куриозна ситуация. Оливие Жури застана на вратата  на Милан в 100-ата минута, след като вратарят Майк Менян получи червен картон в 9-ата минута на добавеното време. В 104-ата минута бе изгонен и стражът на домакините  Хосеп Мартинес, който получи втори жълт картон. В последните секунди Жиру направи спасяване и на практика запази победата за Милан и е другият герой за тима си в лудата драма на стадион "Луиджи Ферарис".

Хората на Стефано Пиоли изиграха сравнително слаб мач. Те не създадоха кой знае колко положения пред вратата на домакините, но в крайна сметка ликуваха, макар и след според гол.

Така Милан събра актив от 21 точки и оглави таблицата, изпреварвайки градския си съперник Интер с 2 точки. „Нерадзурите“ се издъниха по-рано срещу Болоня. „Грифоните“ от Генуа са 15-ти с 8 пункта.

Двубоят на „Луиджи Ферарис“ не предложи интересни моменти в началните минути. Домакините предявиха сериозни претенции за дузпа в 9-ата минута за нарушение на Флоренци срещу Йохан Васкес в пеналта. Реферът Марко Пичинини обаче не видя основание да отсъди наказателен удар.

Дебютният изстрел в мача дойде в 16-ата минута. Отправи го именно Флоренци, но стражът на „грифоните“ Хосеп Мартинес се справи без проблеми. Последва спасяване и на шут на Тижани Райндерс, но при ситуацията Юнус Муса се намираше в положение на засада.

До почивката така и не се стигна до реално голово положение пред двете врати. Така тимовете се оттеглиха в съблекалните при 0:0.

След антракта Пиоли опита да усили мощта в атака. Той пусна в игра оставените на резервната скамейка Рафа Леао и Кристиан Пулишич. Включването им обаче не доведе до желания ефект. В 57-ата минута Флоренци направи поредния си неуспешен опит да се разпише. Рафа Леао стреля с глава в 66-ата минута, но Мартинес прояви страхотен рефлекс.

След това опасностите се прехвърлиха пред вратата на "росонерите" . В 76-ата минута удар на Раду Драгусин рикошира коварно в ТижаниРайндерс, но Майк Менян съумя да избие топката в корнер. Секунди по-късно резервата Калеб Екубан би неточно с глава.

Милан все пак се докопа до гол в 87-ата минута. Тогава Пулишич се превърна в герой, след като получи в пеналта и прати топката в мрежата на Мартинес  за 0:1. Последва продължително преразглеждане на ситуцията от ВАР заради съмнения за умишлена игра с ръка на американеца при овладяването на паса на Муса. В крайна сметка обаче попадението бе признато.

В 7-ата минута на добавеното време директен червен картон получи вратарят на Милан Майк Менян, който прегази двама играчи на съперника извън пеналта. Изгонването му дойде след преразглеждане на ситуацията от ВАР. Френският страж буквално нокаутира Екубан с коляно. Така той ще пропусне дербито с Ювентус, а същата съдба очаква и капитана Тео Ернандес, който инкасира петото си официално предупреждение от началото на сезона.

На вратата застана Оливие Жиру, защото Пиоли извърши петте си смени и нямаше право на други. След изпълнението на прекия свободен удар от Гудмунсон топката се отби в  напречната греда след рикошет.

Това обаче не беше всичко в този мач. Вратарят на Дженоа Хосеп Мартинес се включи напред в предходната ситуация, а секунди по-късно извърши грубо нарушение срещу Юнус Муса. Реферът Пичинини му показа втори жълт картон и той последна съдбата на колегата си Менян.

В заключителните акорди Оливие Жиру показа завидна класа като вратар и предотврати изравняване. Така Милан си тръгна с трите точки от Генуа и поведе колоната в Серия А.

Дженоа - Милан 0:1

Голмайстори: 0:1 – Кристиан Пулишич - (87)

Дженоа: Мартинес, Де Винтер, Бани, Драгусин, Васкес, Сабели, Торсби, Френдруп, Хапс, Малиновский, Гудмундсон

Милан: Менян, Флоренци, Тиау, Томори, Ернандес, Муса, Адли, Райндерс, Чуквуезе, Йович, Окафор