Стефано Пиоли обясни защо Милан се бори толкова много срещу Интер, но въпреки това записа четвърта поредна загуба в Дерби дела Мадонина. Росонерите отпаднаха на полуфинал в Шампионската лига след 0:1 снощи и общ резултат от 0:3. Милан пропусна няколко положения в началото и в крайна сметка загуби след попадение на Лаутаро Мартинес.

„Има голямо разочарование, нека не се лъжем. Това беше страхотно пътуване и никой отбор, който отпадна в груповата фаза миналия сезон, не можеше да стигне до полуфиналите, побеждавайки отбори като Тотнъм и Наполи, но ние все пак искахме да стигнем до финала,” каза Пиоли пред Sport Mediaset.

„Има и разочарование, защото за съжаление провалихме полуфинала с първите 15 минути на първия мач. В останалата част се изправихме срещу много силен отбор и до голяма степен се справихме със задачата. Имахме няколко шанса да излезем от задънената улица тази вечер и това можеше да помогне, но явно нямахме достатъчно".

„Не мога да упрекна моите играчи в нищо, те дадоха всичко от себе си, ние се постарахме с нашия стил на футбол и цялата енергия, която ни остана. Сега трябва да завършим сезона на високо ниво, защото би било жалко да не го направим.”

Това беше четвъртото поредно Дерби дела Мадонина, което Милан загуби през 2023 г. между Серия А, Суперкупата на Италия и Шампионската лига, всички без да отбележат нито един гол. Това е най-лошата серия в историята за росонерите, които не успяха да намерят вратата на противника.

„Ако започнете полуфинал и губите с 0:2 след 12 минути, това е огромна разлика. Вярно е, че крайният резултат влияе върху преценката на представянето, но си мислех, че тази вечер беше много по-близо до втората половина на първия мач, до голяма степен беше много равностойно и ние просто не използвахме шансовете си. Имахме положения и ги пропуснахме, а Интер вкара своите и в двата мача. Това беше разликата".

„Не бяхме толкова опасни в предни позиции, колкото обикновено, което се дължи на солидната игра на защитата на Интер, но също така и на това, че не вдигнахме темпото и не бяхме достатъчно прецизни в подаванията. На това ниво трябва да вдигнете летвата и ние опитахме всичко, но не бяхме достатъчно находчиви".

Пиоли не направи никакви смени, докато Интер не поведе в 74-ата минута.

„Подготвях промените, когато вкараха. Отборът контролираше добре топката и няколко пъти стигнахме до границата на тяхната зона, но ни липсваха прецизността и качеството, за да се зачитат тези ситуации. След това, докато подготвяхме смените, дойде голът и всичко свърши дотук.”

Сега единствената им надежда да спасят разочароващата кампания е да си осигурят класиране в челната четворка и да се класират за Шампионската лига през следващия сезон. Те изостават на 4 точки от Лацио с 3 кръга до края.