Милан се готви да се изправи срещу Наполи в първия мач от четвъртфиналите на Шампионската лига тази вечер, като това ще е 18-ият път, когато два италиански отбора се срещат на европейската сцена. Росонерите си записаха място като един от последните осем в най-голямата клубна надпревара в Европа с напрегната победа с общ резултат 1:0 над Тотнъм, докато Наполи намери по-малко съпротива при уверената си победа с общ резултат 5:0 над Айнтрахт Франкфурт.

Интер също се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига, след като победи Порто в осминафиналите, и след победата снощи над Бенфика с 2:0 има голяма вероятност за изцяло италиански полуфинал също, след като нерадзурите ще се изправят срещу победителя от Милан - Наполи, ако се класират.

Милан и Наполи са готови да изиграят 172-ата си среща и първата си в Европа. Росонерите спечелиха 68 от тези сблъсъци, като Наполи постигна 51 победи, а двата тима завършиха наравно 52 пъти. Това съперничество е и 18-ото италианско дерби в Европа.

Последният сблъсък между отбори от Серия А в Европа дойде през сезон 2014-15 на Лига Европа, когато Фиорентина спечели обща победа с 4:1 над Рома. Година по-рано Ла Виола бяха елиминирани в същото състезание от Ювентус, падайки с 1:2 в мачовете.

Милан и Интер изиграха известното Дерби дела Мадонина на четвъртфиналите на Шампионската лига през кампания 2004-05, когато росонерите продължиха напред след дванапрегнати мачове. Реваншът, игран на днешната дата - 12 април, беше прекратен, след като вратаря Дида беше поразен от фойерверк на терена, което доведе до служебна победа с 3:0 за Милан.

Сезон 2002/03 видя две дербита от Серия А в Шампионската лига – Милан спечели победа над съперника си Интер на полуфиналите, достигайки до финала благодарение на гол като гост, и те вдигнаха трофея, след като победиха Ювентус с дузпи.

Редица изцяло италиански афери се случиха в Европа през 90-те години, знак за високото качество на лигата в онази ера. Интер победи Лацио във финала за Купата на УЕФА през сезон 1997-98, а Парма спечели Купата на УЕФА през кампания 1994-95 след победа над Ювентус.

Сезон 1993-94 имаше още две дербита от Серия А в Купата на УЕФА, като Каляри разстрои Ювентус на четвъртфиналите, преди да падне от Интер на полуфиналите.

Други европейски финали, оспорвани между италиански отбори, включват Купата на УЕФА през кампанията 1990-91, когато Интер си осигури победа над Рома, и Купата на УЕФА през сезон 1989-90, когато Ювентус победи Фиорентина.