Милан допусна чутовна издънка, след като не успя да победи Салернитана в мач от 26-ия кръг на Серия "А".

Срещата на "Сан Сиро" завърши 1:1, след като Оливир Жиру откри резултата в самия край на първото полувреме, но след почивката Булае Диа донесе точката за "Морските кончета".

Така битката за Топ 4 в калчото става все по-напечена, след като за три места се борят Интер (50 точки), Лацио (49), Милан (48) и Рома (47).

От втора позиция дебнат Алатанта (42) и Ювентус (38), като всички отбори пред "Старата госпожа" допуснаха грешки в този кръг. От своя страна Салернитана събра 26 пункта и заема 16-та позиция.

Другата лоша новина за Милан е, че тази вечер Жиру получи жълт картон и ще е наказан за гостуването на Удинезе в следващия кръг. 


Стефано Пиоли направи две промени в стартовия си състав след нулевото реми с Тотнъм в Шампионската лига, след което Милан се класира на 1/4-финалите. Но едната беше историческа, след като Сандро Тонали получи почивка и седна на пейката за сметка на Исмаел Бенасер.

Така за първи път в ерата на трите точки (сезон 1994/95), "росонерите" започнаха мач в калчото без нито един италианец в титулярния състав. Другата промяна на Пиоли беше принудителна – Алексис Салемакерс зае мястото на Жуниор Месиас, който се контузи на срещата в Лондон.

Гостите също бяха подредени в 3-4-2-1 с Булае Диа като централен нападател, зад него действаха опитният Антонио Кандрева и Григорис Кастанос.

Двубоят очаквано започна с домакински натиск, но Милан трудно стигаше до голови положения. Първото дойде в средата на полувремето, когато Рафаел Леао финтира защитник с десния крак и стреля с левия към далечния ъгъл, но покрай вратата, пазена от опитния Гийермо Очоа.

В 28-ата минута Оливие Жиру беше близо до фамозен гол, след като засече с прекрасна задна ножица центриране от корнер, но топката мина малко над напречната греда.

В 33-ата минута и гостите показаха зъби и създадоха сериозна опасност, благодарение на дълбоката си преса. При нея топката беше отнета, оставеният непокрит Григорис Кастанос я получи и овладя в наказателното поле, но ниският му удар към дясната греда беше блокиран. 

После удар на Леао излезе в аут, а в края на полувремето гостите отново пропуснаха отлична възможност за гол. Булае Диа излезе сам срещу Майк Менян след грешка на Тео Ернандес, но вратарят излезе и с отличен шпагат извън наказателното поле успя да го спре.

В добавеното време Милан поведе. След изпълнение на корнер на Исмаел Бенасер, Жиру с глава преодоля Очоа за 1:0! Втората част започна с добра възможност за домакините. Бенасер проби чудесно и намери Леао, който засече от движение, но в аут.

След час игра "Морските кончета изравниха". Домагой Брадарич центрира по фланга, Диа беше оставен абсолютно непокрит фронтално срещу вратата и само подложи крак за 1:1! Реакцията на Стефано Пиоли не закъсня и в игра се появиха Златан Ибрахимович, Дивок Ориги и Шарл де Кетеларе, съответно на местата на Жиру, Леао и Браим Диас. Така Милан заигра с изцяло нова атака.

"Росонерите" веднага се хвърлиха в атака и бомбено изпълнение на Бенасер излезе в аут. В 70-ата минута Милан получи дузпа за нарушение на Брадарич срещу алжирския национал, но след намесата на ВАР, наказателният удар беше отменен.

После Ориги не успя да вкара от непосредствена близост, а в 82-ата минута Салернитана можеше да стигне до пълен обрат. Кшищоф Пьонтек нанесе страховит удар от границата на наказателното поле към десния ъгъл, но Мик Менян изби с блестящо спасяване.

В 87-ата минута Милан пропусна да спечели, след като Алесандро Флоренци засече, получи се разбъркване, защитник изчисти точно от голлинията и в крайна сметка Очоа улови. В добавеното време мексиканският вратар спаси шут и на Ибрахимович, с което спаси точката за Салернитана. После футболистите на двата отбора едва не се сбиха, но страстите бяха бързо овладени. 

Милан – Салернитана 1:1 

Голмайстори: 1:0 Жиру (45+1), 1:1 Диа (61)

Милан: Менян, Калюлю, Тиау, Томори, Салемакерс (77-Флоренци), Бенасер (85-Тонали), Крунич, Ернандес, Диас (63-Де Кетеларе), Леао (63-Ориги), Жиру (63-Ибрахимович)
Треньор: Стефано Пиоли 

Салернитана: Очоа, Данилюк, Гьомбер, Пирола (68-Ловато), Мацоки (83-Самбия), Кулибали, Бохинен (83-Чърнигой), Брадарич, Кандрева (68-Бонацоли), Кастанос (56-Пьонтек), Диа
Треньор: Пауло Соуса

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Федерико Ла Пенна
Жълти картони: Жиру, Томори (Милан); Самбия, Кулибали, Диа (Салернитана)

Снимка: БГНЕС