Италианският футболен шампион Милан, който от 2018 година бе собственост на инвестиционния фонд Elliott Management мина официално във владение на друг американски фонд RedBird Capital Partners, обявиха от клуба.

Двете компании са "подписали окончателно споразумение за покупката на клуба", като сделката е на стойност 1,2 милиарда евро, предава БТА. Собствеността на клуба ще се прехвърля до месец септември.

RedBird е основен акционер и във френския футболен клуб Тулуза.

Elliott Management, който пое клуба след ерата на Силвио Барлускони, "ще запази миноритарен финансов дял и представители в Административния съвет", се казва в съобщението.

Собственикът на RedBird - Гери Кардинале, е финансист от италиански произход, като има участие и в американските бейзболни отбори Ню Йорк Янкис и Бостън Ред Сокс.

"Инвестиционната философия на RedBird е постигнатите резултати в спорта доказват, че футболните клубове могат да имат успех на терена, задържайки стабилно финансово състояние", се казва в комюникето на Милан.

Повече от половината италиански клубове в Серия А са собственост на чуждестранни компании, като голяма част от тях са американци. Изключение прави Интер Милано, който е собственост на китайската група Suning.

La lettera di ringraziamento di Elliott al Milan ? Leggila qui ➡️ https://t.co/Ng3ZjtoZSH

— AC Milan (@acmilan) June 1, 2022