Тази седмица след среща, продължила три часа, Силвио Берлускони, Адриано Галиани и Филипо Индзаги стигнаха до извода, че на Милан са му необходими двама нови играчи – флангови нападател и полузащитник от висока класа.

Росонерите вече могат да действат по-активно, след като Робиньо и Кака напуснаха, макар че има още какво да се желае и в това отношение: вратарите са цели четири, а общият брой на играчите – 29. Много от тях са неадекватни или пък треньорът Индзаги няма да разчита на тях.

По-важната тема обаче са покупките. Чуват се най-различни имена. Алесио Черчи като че ли е фаворит, а после идва ред на Дъглас Коща, Таарабт и Кембъл. В средната линия кандидатите са Джемайли и Рабио, но клубът може да се опита да изчака, за да нанесе голям удар в последните моменти на прозореца. Така че в момента на дневен ред е привличането на играч, способен да блести на крилото.

Целта е ясна, сега остава да бъде спазена. Защото много тифози на росонерите вече са сериозно разочаровани. Плановете Милан да бъде подмладен и да се залага на таланти (включително и от школата) с голямо желание за игра, вече бяха бракувани.

Никой от младите, които започнаха подготовка с представителния тим на росонерите, не оцеля. В същото време пристигнаха двама вратари, които определено не са в първа младост. Агаци е на 30 години, а Диего Лопес – на 33. Клубът му връчи договор за четири сезона, изумявайки мнозина. Много тифози още помнят как за Пирло е решено, че на 32 години вече не става за Милан. В същото време контрактът на 37-годишния Абиати бе продължен.

Ключовата дума в защита също е "опит". Тук беше привлечен 32-годишният Алекс, след което Рами бе откупен, а Армеро – взет под наем. И двамата не са сред най-младите (на по 28 г.). Вярно е, че дойде и 23-годишният Албертаци, но той не убеди с изявите си. В отбора обаче остават ветераните Мексес (32 г. и огромна заплата), Бонера (33) и Дзакардо (32). Де Шильо с неговите 21 г. си остава бяла лястовица в този отбор.

В средата на терена Де Йонг, Монтоливо и Мунтари доближават 30-те, а Есиен  (31) вече е от другата страна на границата. Тук има повече млади футболисти, но те не могат да са сигурни, че имат бъдеще в Милан. 24-годишният Поли с всеки изминал ден изглежда все по-сигурна резерва. Сапонара (22) трябва да се приспособява към новата си роля на централен полузащитник (но може да напусне под наем), докато Кристанте (19) е далеч от това да стане алтернатива на Монтоливо.

В нападение нещата стоят значително по-добре. Най-големи надежди росонерите свързват с 21-годишния Ел Шаарави. Мастур (16) официално получи място при мъжете. От Нианг (19) се очакват големи неща. Балотели (24) също е тук (като наскоро Де Йонг го призова най-после да порасне). Пацини с неговите 30 навършени години е единственият "ветеран".

Но и тук нещата не са съвсем ясно, защото двете последни попълнения в това звено – Хонда и Менес – не са голобради юноши (съответно 28 и 27 г.). А Черчи (27) пък е цел №1 на Индзаги.

В момента средната възраст на играчите на росонерите е 27,3 г. Червено-черните са по-добре от Ювентус (28,4) и Наполи (27,7), но отстъпват на Рома (26,7), Интер (26,6), Фиорентина (26,4) и Лацио (26,9). Данните на Милан обаче лъжат заради присъствието на Мастур (16) в мъжкия състав. При това цифрата ще скочи значително, ако в крайна сметка червено-черните пуснат под наем Нианг (19), Сапонара (22), Кристанте (19), Албертаци (23) и Габриел (21). Не, Милан не е място за млади играчи.

Матео Ронкети, Goal.com