Проектът за новия стадион на ЦСКА няма да надвиши границите на "Българска армия" и с един квадратен метър. Шефът на фирма "СофияБилд" Мартин Атанасов увери обществеността, че съоръжението няма да наруши целостта на Борисовата градина.

"Това ще бъде първият в България стадион, който отговаря на категория елит според изискванията на УЕФА, неговият капацитет ще бъде 30000. Стадионът и прилежащите му части един ден ще останат на разположение на държавата."

"Просто "Българска армия” в този вид не може да продължава да съществува. Ще бъдат спазени абсолютно всички изисквания, за да не се влиза в конфликт с естествената среда на Борисовата градина”, заяви Атанасов на официалното представяне на идейния проект за новия стадион.

Освен него в събитието участие взеха и Анди Симънс – директор на компанията, която разработи проекта за новия стадион на Тотнъм - KSS Architecture and Design, както и Георги Киров - директор инвестиции и корпоративни консултантски услуги в Colliers International, компанията главен акционер в проекта Тhe Mall Carrefour.

"Основното в архитектурния дизайн на стадионите е взаимодействието с феновете и отличното отношение към зрителите и техните нужди, отлично състояние на тоалетни, също така да се създаде един комфорт и гостоприемство към виповете и хората, които идват не като фенове в дните, когато няма мачове”, обясни Симънс.



Той и другите му колеги категорично отрекоха слуховете, че ще се строи поредния МОЛ: "Всички критики са едни изфабрикувани материали на базата на визуална концепция, която ние публикувахме в сайта. Никой досега не се е свързал с нас, за да попита за нашите намерения. Според Обшия градоустройствен план на София всичко, което е от вътрешната страна на оградата на ЦСКА, не се води парк, а атракционна част и ние няма да излезем извън нея", заяви шефът на "София Билд".

Проблемът с паркинга ще бъде решен лесно, като той просто ще бъде построен под земята: "Ще има 1000 паркоместа, но много малка част ще обслужват самия стадион или събитията в него, а по-голяма част ще обслужват самия парк. Проектът трябва да бъде екологичен и устойчив.”, заяви директорът на Collers.

"Искаме да добавим спортни зали и спортна клиника, както и спа съоръжения. Комплексът има нужда от малка част поддържаща офиси и търговски площи. Не повече от 5-6% ще са търговски площи от цялото застрояване. Стадионът ще има пресзала, която е много по-различна от настоящата. Тя ще е за 200 места и ще има амфитеатрален вид", заяви още Георги Киров.


"Българска армия" днес.