С всяка следваща пресконференция Александър Томаш оставя все по-горчив привкус. А посредством него и тежка несигурност за бъдещето на треньорския пост в ЦСКА. Скандално е старши треньорът на отбора на най-титулувания български клуб да заяви: „Тук не изграждаме“. Защото тези думи са пълна противоположност на истината.

ЦСКА е изградил носители на „Златната обувка“ и „Златната топка“, голмайстор и шампион на Висшата лига на Англия, шампион на Испания и още много големи играчи, без значение дали червени юноши или дошли от другаде. Такова изказване е обидно и за живи легенди като Димитър Пенев и Аспарух Никодимов, които дължат футболното си величие на славния армейски клуб, както и той много на тях.

Включително самият Томаш е придобил това самочувствие в занаята, защото е възпитаник на ЦСКА и персонално на редица посланици на армейските ценности – дисциплина, непримиримост, шампионски манталитет. Можеш да кажеш, че в ЦСКА никой не получава нищо наготово и трябва да извоюва мястото си, но не и че клубът не изгражда.

Не можеш и да бягаш от отговорност, когато се касае до психологическото състояние на отбора ти. Основният психолог в един тим е треньорът и все пак вероятно Томаш го знае, но днес някак не си премери изказванията добре. И изглежда има нужда от помощ и в този аспект на ролята си.

Червената общност, освен нещо оптимистично, за което да се захване, в конкретика очакваше и да чуе кога клубът ще назначи сериозен кондиционен треньор. Кормчията на щаба обаче отказа да отговори на зададен му въпрос по темата.

А останалата част от пресконференцията на актуалния наставник на 31-кратните първенци не миришеше нито на футбол, нито на решителност за реабилитация. А на клишета и лошо настроение.

Доколкото Станислав Шопов. Да му се чуди човек на какво точно се наслаждава – на това, че почти не помирисва терен, или на това, че тимът е 14-и във временното подреждане на първенството, или и двете? Футболист, който твърди, че не мисли за бъдещето, няма място в клуб от ранга на ЦСКА.

Петър ЗДРАВКОВ, "Тема Спорт"