Носителят на Купата на БФС ЦСКА отстъпи с 1:3 като гост на белгийския Генк в първия мач между двата отбора от втория кръг на Младежката лига на УЕФА. "Червените" изиграха много добър мач, но в края му бяха порязани от македонския съдия Игор Стойчевски с два червени картона и две дузпи, които много улесниха задачада на домакините преди реванша в София след две седмици.

ЦСКА започна ударно срещата и още в третата минута отлична атака през центъра позволи на Петко Панайотов да излезе сам срещу вратаря и полузащитникът без колебания вкара за 1:0 за "армейците".

Впоследствие се случи очакваният домакински натиск, но футболистите на Генк трудно създаваха чисти ситуации. Домакините разчитаха повече на центрирания, но това не бе проблем за вратаря Георги Гергинов, който ловеше изсипаните топки пред вратата му. Все пак в 32-рата минута белгийският тим изравни. След многоходава атака от ляво топката бе подадена към точката на дузпата Сайду Туре, който преостреля вратаря за 1:1.

Веднага след изравняването Генк опита да стигне и до втори гол, но защитниците в "червено" показаха стабилност. В тези минути капитанът Лъчезар Иванов водеше умело отбраната и не позволи да бъде направен пълен обрат.

В началото на 7-минутоното продължение на първото полувреме, дадено от съдията Стойчевски, Алесандро Николов бе изведен сам срещу вратаря на Генк, но би в тялото му и не успя да вкара втори гол за ЦСКА. 

Втората част започна с натиск на Генк, но той не вещаеше опаснасти за защитата на "червените". 

В средата на полувремето Петко Панайотов организира отлична атака за българския тим, но ударът му завърши в тялото на противников състезател. Няколко минути по-късно флангова акция на "червените" завърши с центриране в наказателното поле, но Алесандро Николов не успя да засече топката от чиста позиция.

В 70-ата минута при едно центриране от корнер главният съдия Стойчевски прецени, че Лъчезар Иванов е извършил нарушение срещу играч на Генк, за което домакините получиха дузпа. Капитанът на ЦСКА пък бе санкциониран с жълт картон. Той изрази бурно недоволството си от това решение и секунди след първия си картон видя още един жълт и бе изгонен от игра.

Отсъдената дузпа бе изпълнена от нападателя Седрик Нузи в левия ъгъл, но вратарят Гергинов майсторски отрази удара му.

В 80-ата минута ЦСКА остана с девет души на терена, след като Димитър Петров получи два жълти картона в рамките на минута. Първият бе за фаул срещу играч на Генк, а вторият - за неправилно влизане в игра, след като е получил медицинска помощ край тъчлинията.

Изгонването на Иванов и Петров явно свали бойния дух в българския тим и секунди по-късно вратарят Гергинов допусна грешка, която позволи на Али Камара да вкара за 2:1 за Генк.

ЦСКА бе подкрепян от агитка от около 30 човека. Сред зрителите на мача бе и футболистът на белгийския Антверпен Росен Божинов, който в кариерата си е играл за ЦСКАи за ЦСКА 1948.

В 88-мата минута Генк вкара и трети гол, който бе реализиран от втората дузпа за домакините в мача, която също бе много дискусионна. Автор на попадението бе Лино Декресон, а с това бе оформен и крайният резултат.

Реваншът е на 6 ноември в София.

 

Титулярен състав на ЦСКА: Георги Гергинов, Лъчезар Иванов, Димитър Николов, Божидар Петров, Илиян Димитров, Петков Панайотов, Светозар Евтов, Александър Кожухаров, Васил Каймаканов, Димитър Петров, Алесандро Николов