„Всъщност значението на един човек се определя не от присъствието, а от отсъствието му. Ако отсъствието му не променя нищо, то присъствието му е без значение“.

Тези думи на великия Пикасо важат в пълна сила за един от добре платените футболисти на ЦСКА Тобиас Хайнц. Отдавна присъствието на норвежеца в състава на армейците е само фиктивно, без да носи сериозни позитиви за представянето на тима. Хайнц подписа с ЦСКА в началото на 2023 г. и бе приет с големи надежди от червената общност. Започна и добре – през пролетта на сезон 2022/23 г., когато армейците на практика бяха на една дузпа от шампионската титла, изпусна само един мач, като в останалите 16 записа 3 асистенции и 3 гола, и бе сред константните величини в тима.

Въпреки отпадането от Сепси в евротурнирите, есента на ЦСКА през сезон 2023/24 г. с Нестор Ел Маестро поне като резултати не бе чак толкова лоша и армейците вървяха с темпото на Лудогорец и Черно море в шампионата. Хайнц започна добре – 3 гола и 3 асистенции за първите 8 срещи. После продължаваше да играе редовно, макар да нямаше пряко участие в червените попадения.

С пролетта на миналия сезон обаче започна и сериозният спад при него. Пропусна два мача заради проблеми в глезена, оформеният норвежки тризъбец с Джонатан Линдсет и Улаус Скаршем започна да губи своята ефективност. ЦСКА дори печелеше точки, не убеждаваше с игра, а попаденията в края на редовния сезон срещу Левски и Арда бяха нещо като изключение от правилото, сякаш за да вдъхнат надежда на червените фенове, че все пак халфът може да се доближи да предишното ниво.

Но не би. Изпробването му на различни позиции на терена не сработи, а норвежецът, застигнат и от лични проблеми, залитна по лоши пътища, като неколкократно в социалните мрежи се появиха публикации, че е засичан по казина, присъствието му бе документирано и с кадри. ЦСКА не издържа в борбата за титлата, загуби и второто място за сметка на Черно море, сетне и битката за Европа.

А после ЦСКА започна вероятно най-разочароващата си кампания в цялата история, като смяната на треньори – Стамен Белчев в края на миналия шампионат, Томислав Стипич в началото на този и сетне Александър Томаш, така и не амбицира Хайнц да покаже пред поне един от тях малко от това, което се очаква от него. С изключение на победата срещу Берое, той записа минути във всяка една от останалите 10 срещи през настоящото първенство. Но и да не ги бе получил, ЦСКА надали щеше да се представи по-зле. Срещу Спартак Вн и Септември бе изваден още на почивката, при загубата в Кърджали Стипич го изтърпя до 54-тата минута. Във вечното дерби през изминалия уикенд срещу Левски се появи за последните 11 минути, в които червените инкасираха победния гол на Макун.

Ясно е, че в кариерата на всеки футболист има върхове и спадове, нормално е и клубът да го подкрепи, когато има проблеми извън терена, които могат да попречат на изявите му. Картбланшът за Хайнц сякаш обаче отдавна изтече, което го прави един от най-вероятните напускащи ЦСКА през предстоящата зимна пауза. Защото неговото присъствие е равносилно на отсъствие. Може ли Тоби да опровергае скептичните прогнози и отново да бъде фактор в армейския състав или нещата ще отидат към логична раздяла?

Материал на в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg