В състава на България срещу Люксембург в събота нямаше нито един играч на ЦСКА, както бе и в предишните два двубоя за Лигата на нациите с Беларус и Северна Ирландия. За сметка на това сред стартовите 11 на гостите фигурираше футболист на армейците, пише Тема спорт. Т.е. съперникът на трикольорите имаше повече червени представители на терена!

Мика Пинто е сред 24-мата чужденци в историята, играли за представителния състав на своята страна, докато са част от армейците. Левият бек записа първите си два мача в сегашната септемврийска кампания в Лигата на нациите – влезе като резерва в 46-ата минута при загубите от Северна Ирландия и Беларус. В досегашната си кариера в представителния тим на своята държава Пинто обаче имаше вече сблъсък с българските национали – в контролата, завършила 0:0 на 20 ноември 2022 г., когато обаче се подвизава в Спарта Ротердам.

Той е едва третият, който като легионер цесекар се изправи срещу България. Началото постави Ристе Милосавов на 28 май 1996 г. при загубата на Северна Македония с 0:3 в контрола, играна в София. Всички 8 мача на атакуващия халф за страната му бяха все докато се подвизаваше в Борисовата градина.

Вторият е румънецът Флорентин Петре, който излезе срещу А отбора ни в европейска квалификация на 2 септември 2006 г. при равенството 2:2 в Констанца, дошло след двата фамозни гола на Мартин Петров. Докато носеше екипа на ЦСКА, Петре вкара и гол – във вратата на… Люксембург на 17 октомври 2007 г. Най-много попадения (4), когато бе армеец, обаче има северномакедонецът Артим Шакири, чийто дебют за нашата съседка бе именно срещу България – при споменатата загуба с 0:3 на 28 май 1996 г. Като играч на ЦСКА той се разписа срещу Малта – 2 пъти в контрола, Англия в евроквалификация, играна в Саутхямптън, и Турция също в евроквалификация.

Петре, който впоследствие вдигна сватба с българска манекенка, обаче не е чужденецът с най-много мачове за националния си тим, докато е в ЦСКА. Словакът Радослав Забавник записа 16 срещи за своята страна като футболист на отбора от Борисовата градина в периода 2004-2005 г.

От общо 24-мата бивши или настоящи футболисти на ЦСКА с чужди паспорти, играли за националните си тимове по време на своя престой в столичния тим, най-много са северномакедонците – седмина.

Снимка: Lap.bg