Лятната селекция на ЦСКА завърши преди по-малко от месец, но в Борисовата градина вече се готвят усилено за зимния трансферен период. Треньорът Александър Томаш призна след равенството с Черно море, че клубът всеки ден следи различни футболисти и процесът по подсилване на състава е в ход постоянно. След като през лятото червената фланелка облякоха цели 12 нови футболисти, „Тема Спорт“ пише, че армейците готвят мощна трансферна офанзива и през зимата и няма да са никак пасивни на пазара.

Разбира се, бройката на входящите сделки няма да достигне една дузина, като целта е да се вземат няколко футболисти, за които в ЦСКА ще са уверени, че ще повишат класата в отбора. Затова и се работи сериозно по филтрирането им още отсега, за да не се налага да се взимат „пожарни“ решения като в края на лятото след назначението на Томаш. Както се видя в последните месеци, червените шефове имат на разположение сериозен бюджет за нови попълнения и ситуацията през зимата няма да е по-различна.

Не би било изненада, ако отново бъде извадена трансферна сума от над 1 милион евро, каквито бяха дадени за Аарон Исека, Годуин Коялипу и Джеймс Ето’о. Ръководните фактори в ЦСКА, които са нагърбени със спортно-техническата власт, следят футболисти за почти всички позиции с изключение на вратарската. Ясно е, че няма да се вземат нови за всяка зона, но привлечените през зимата ще са поне четирима. Така бройката на входящите трансфери на ЦСКА през сезон 2024/2025 ще достигне минимум 16. Още при смяната на собствеността и оттеглянето на семейство Ганчеви през пролетта имаше анонси за тотална реформа в отбора и макар и с малко закъснение, тя вече се провежда.

Армейците са се концентрирали основно върху няколко позиции, на които ще направят всичко възможно да се подсилят, а ще следят внимателно ситуацията и около играчи, които действат в други зони. Приоритет ще е увеличаването на конкуренцията по крилата и в средата на терена и намирането на още един краен защитник.

След двубоя с Черно море треньорът Томаш сам се оплака от качеството на крайните си нападатели. „Не съм доволен как работиха хората в предни позиции през първото полувреме, фланговете не работиха, нямаше острота. Затова имаме други хора и правя смени на почивката“, заяви специалистът.

Проблемът за него е и че резервите Бютучи и Илиан Илиев-младши не повишиха коефициента на полезно действие спрямо Фаетон и Локило. Трима от четиримата футболисти бяха привлечени през лятото и със сигурност се нуждаят от още време за адаптация, но в ЦСКА искат да имат готови варианти, ако представянето им не се подобри.

В предмостието на отбраната пък Марселино Кареасо и Джеймс Ето’о на практика са без алтернатива и червените ще опитат да привлекат опорен халф, който обаче да притежава и градивни функции.

Бековете също ще бъдат подсилени. Мика Пинто все още е загадка отляво, а отдясно Иван Турицов тотално разочарова и в момента титуляр е Тибо Вион. Французинът обаче има непоправими технически дефицити и не пасва във философията на Томаш с изнасяне на топката през защитниците.

Не е изключено да бъдат привлечени и централен защитник, плеймейкър и централен нападател. Това ще бъде решавано в оставащите седмици до отварянето на трансферния прозорец през януари. Едно е сигурно – ЦСКА ще вземе активно участие в него.

Снимка: БГНЕС