Сблъсъкът между сребърния и бронзовия медалист от миналия сезон безспорно е гвоздеят на десетия кръг в Първа лига. Черно море посреща ЦСКА в събота от 20:00 часа пред препълнените трибуни на стадион „Тича“.

Макар и да се намират на доста различни места в класирането, и в двата клуба цари позитивно настроение. Варненци затвърждават добрите впечатления от предишната кампания и заемат трета позиция в таблицата, като отново гледат смело към европейските квоти. Армейците пък преживяха най-лошия старт в цялата си история с 5 загуби в първите си 6 мача. В Борисовата градина обаче има нов треньор, от няколко дни и нов изпълнителен директор, дошъл с впечатляваща бизнес визитка, а в края на лятото бяха привлечени и цели шестима нови футболисти.

Резултатът от шоковата терапия бяха две поредни победи над Локо Сф като гост и Берое като символичен домакин в Благоевград. И в двата двубоя червените фенове претъпкаха отредените за тях сектори, а това ще се случи и в събота вечер на „Тича“. Над 2000 привърженици ще помагат на Александър Томаш и възпитаниците му да превземат най-трудната крепост в Първа лига.

Черно море безспорно е най-силният домакин, като не е губил вкъщи от 7 юни 2023 г., когато Лудогорец победи с 1:0 във Варна и си подпечата шампионската тила за сметка на ЦСКА. Тимът на Илиан Илиев не познава вкуса на поражението у дома вече в 23 поредни мача, като спечели цели 20 от тях. Моряците отново са на крилете на вдъхновението, след като в предишния кръг победиха с 2:0 градския съперник Спартак като гост.

Твърде вероятно е треньорът Илиан Илиев да заложи на същата единайсеторка, която триумфира на „Коритото“, след като в часовете преди мача с ЦСКА стана ясно, че медицинският щаб няма да успее да вдигне опитния защитник Цветомир Панов. Така неговото място отляво на отбраната отново ще заеме Дани Мартин, който ще застане до непоклатимите титуляри в отбрана – Влатко Дробаров, Живко Атанасов и Виктор Попов.

Атаката на Черно море ще води бившият футболист на Левски Исмаил Иса, а в последния момент ще стане ясно дали Илиан Илиев ще може да разчита на Уеслен за негова алтернатива. Бразилецът от няколко дни тренира на пълни обороти, но варненци не искат да форсират завръщането му в игра, след като се контузи в началото на сезона срещу Апоел Беер Шева. Припомняме, че нападателят пострада тежко в последния мач с ЦСКА, когато се сблъска с вратаря Густаво Бусато, който счупи скулата му. Впоследствие стражът посети сънародника си в болницата.

Бусато ще изведе ЦСКА с капитанската лента, а както вчера писахме, Александър Томаш ще направи две промени в стартовия си състав спрямо победата с 1:0 над Берое в Благоевград миналия уикенд. Освен това той ще се върне към формацията с четирима в защита, след като тази с трима централни бранители не проработи.

Рокадите ще са именно в ариергарда, където звездното попълнение Лиъм Купър най-накрая ще дебютира с червената фланелка, след като документите му бяха уредени и получи картотека. Той ще замени контузения Браян Кордоба и ще си партнира с Лумбард Делова. Като десен бек пък ще действа Тибо Вион.

На резервната скамейка за ЦСКА ще остане юношата на Черно море и син на треньора на варненци  Илиан Илиев-младши. Той започна срещу Берое, въпреки че имаше температура, като беше заменен още на почивката. Плеймейкърът ще се появи през втората част на родния си стадион. На върха на атаката на ЦСКА отново ще бъде Годуин Коялипу, който отбеляза 3 гола в първите си 5 мача с червената фланелка.

Материал на Мартин Костадинов