Техническият директор на ЦСКА - Михаил Александров, даде интервю за dsport, в което засегна темата около реконструкцията на стадиона на "червените", отговаряйки на много въпроси, касаещи различни етапи от конструирането на новото съоръжение.

В разговора Александров увери, че ЦСКА води разговори с УЕФА почти всяка седмица във връзка с изграждането на новото съоръжение, както и че Фондацията "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" е подсигурила необходимите около 90 млн. лева за строителните дейности.

"Под кога няма да кажа точна дата, смятам, че не трябва да даваме определена дата, но най-доброто нещо е да кажем на феновете, че до дни, това мога да го заявя абсолютно отговорно, започваме новия етап на реконструкцията на стадиона. Това е задача на изпълнителя на проекта, по какъв начин той ще си съчетае работата, е в неговата компетенция. Ние просто трябва да следим процесите, а не да влизаме в тях", започна Михаил Александров по повод започването на строежа на стадион "Българска армия".

Той увери, че ЦСКА разполага с необходимите за строеж разрешителни: "Не мисля, че ще започнем строеж, ако не разполагаме с всички необходими документи. След като обявяваме, че до дни ще започнем, значи всичко е в рамките на нормалното".

"Не познавам човека и не му следя личния живот, не смятам, че не трябва да го правя. Какво се е случило с него, само той си знае", допълни той за жалбоподателия срещу строежа на нов стадион на ЦСКА - Николай Веселинов.

"Не мисля, че първо има причина, второ има нужда, но ще кажа, че българинът е доста изобретателен и не мога да потвърдя нищо. От наша страна всичко е както трябва и няма за какво да се захване който и да е било", смята той за евентуални нови жалби.

"От наша страна и от страна на изпълнителя, не смятам, че нещо може да се обърка, за да започнем такъв грандиозен за българските мащаби проект, значи сме сигурни в успеха и смятам, че нищо не може да ни спре", увери Александров.

Той отговори на въпроса, дали все още сумата, необходима за изграждането на стадиона, е 80-90 милиона лева: "Тази сума ще знаем дали е валидна в момента, в който стадионът вече е ефективен и сме дали определен брой пари. Има определени документи, на база на които се гледа количествената стойност на даден проект. Няма как да знаем колко ни струва даден стадион, след като все още не е построен".

"Дали ще нарасне, зависи от това, дали ще има усложнения и проблеми по време на строежа. Като цяло не мисля, че ще надхвърлим много тази цена", сигурен е техническият директор на ЦСКА.

Що се отнася да финансирането за стадиона, Александров поясни: "Нашата фондация, която стои като шапка на нашия клуб. Мога да потвърдя, че е подсигурила тази сума, тъй като ние започваме строеж и нито един документ не би се подписал от другата страна, ако не сме подсигурили тази сума".

"Цялата сума, която е в общото дружество, ще бъде предназначена за реконструкцията на стадион "Българска армия"", каза той за съвместното дружество между държавата и ЦСКА - "Спортни имоти Българска армия".

"По начина, по който е вписан в Търговския регистър, имаме фондация, която се занимава с контрол и връзката с държавата, към момента нашите отношения са повече от нормални", допълни Александров за комуникацията между ЦСКА и държавата.

Той открои това, че няма промяна, що се отнася до дизайна на новото съоръжение: "Да, същият е, почти всяка седмица водим разговори с УЕФА, за да се допитаме дали всичко върви по план, дали всичко сме спазили, за да добием своята УЕФА 4 категория за провеждане на европейски мачове. След като от УЕФА нямат никакви опасения относно дизайна и визията на този стадион, не смятам, че и ние трябва да сме притеснени да променяме каквото и да е било".

"Преди мен са се провеждали постоянно, откакто съм аз се провеждат по-често. Всичко върви по план, няма нещо, от което да се притесняваме. Няма нещо от УЕФА за сериозна промяна от наша страна, така че всичко по стадиона върви по план. Към днешна дата нямаме какво да променяме спрямо проекта за дизайн, който показахме. Това е строеж и всичко е възможно, може да се получат усложнения, но това в бъдеще няма как да предвидим", каза той за комуникацията с УЕФА.

Що се отнася до срока от 18 месеца за изграждане на стадиона, директорът на "червените" обяви: "Не съм архитект, за да кажа дали са амбициозни, но са реалистични с оглед на това, че ние не строим нов стадион, а реконструираме стар. Това трябва да се вземе под внимание от хората, защото може би 1/3 от строежа на стадиона се губи в неговото изграждане, докато ние конструираме. След като архитектите са дали такива срокове, смятам, че трябва да се доверя на тях".

"Казали сме, че стадионът ще се реконструира и това и правим", каза той за спора, дали става въпрос за реконструкция или за строеж.

"Искрено се надявам да се случи това, което вече сме казали", смята Михаил Александров.

"Нека не навлизаме в неща, които са в миналото. Нека коментираме нещата от пресконференцията през юни и нещата да се коментират от този период напред", призова той.

Александров обясни какво е категоризирането, което се надява стадионът на ЦСКА да получи: "Всички мачове, които са свързани с групова фаза на европейски клубни турнири и квалификации на УЕФА. Това е най-високото ниво, което можем да гоним към днешна дата. ЦСКА трябва да се концентрира върху това да гоним домакинските си победи, а затова е задължително да вземем категория 4 на УЕФА, към което се и целим".

Техническият директор коментира и капацитета от около 16 000 места, като потвърди, че всеки сектор ще бъде покрит с козирка: "Ако гледаме колко фенове има ЦСКА в България, може и 100-хиляден стадион да не ни стигне, но нека гледаме от бизнес гледна точка, нека се надяваме всеки мач този стадион да бъде пълен и след това да търсим проблеми, че не ни достигат билети".

"Ние вече сме го измислили, а не мислим. Ще ви кажа, че реално фен шопът и музеят ще са свързани и всеки, който иска да види историята на клуба, може да мине и през фен шопа, и през музея. Опитът, който съм натрупал в Европа и в УЕФА, може да ми даде увереността, че ще имаме изключително модерен фен шоп и музеи, които да се съревновават с европейските клубове. Смятам, че когато някой притежава един хубав и добре функциониращ стадион, той се задължава да прави турове на стадиона и смятам, че това са нормални неща, които да носят допълнителни печалби в хазната на клуба", каза той за музея, фен шопа и евентуалните туристически обиколки на новата арена.

"Напълно съм съгласен, че трябва да спазваме всички норми и сме спазили всичко, което зависи от нас. Каквито и пречки да има от наша страна, ще ги спазим, може феновете на ЦСКА, а и на другите отбори, да бъдат спокойни", каза той за екологичното изграждане на клуба.

"Това са вътрешни работи и неща от клуба, които могат да се изменят във всяка минута. Не трябва да бъде показвано на широката общественост, докато не е финализирано и нека това си остане в клуб", не разкри той дали се работи по това, стадионът да продаде правата за името на стадиона.

"Да, към днешна дата си работим успешно с фирмата. Не очаквам, по-скоро съм повече от обнадежден, да не кажа, че съм сигурен, че този стадион ще бъде факт много скоро", категоричен бе Александров.

"Никак не гледам, тъй като съм се концентрирал изцяло върху изграждането на нашия стадион и дали ще се построи стадион на друг отбор, не е важно и не е нещо, което представлява интерес за мен", заяви той за информациите за строеж на нов стадион и на Левски.

"Водим проекти, движат се в най-нормални срокове, гледаме да не пропуснем нещо, да не допуснем грешка, за която да съжаляваме след това. Внимателни сме в избора си, в нещата, които искаме да имплементираме в двете бази, но всичко върви по план. Много скоро ще има информация как вървим с тези неща, но нека всичко бъде поетапно", каза той за базата на ЦСКА.