Обновеният за кратко време отбор на ЦСКА записа втора поредна победа след паузата за национални отбори. "Червените" на Александър Томаш надделяха с 1:0 над Берое в мач от 9-ия кръг на Първа лига, игран пред страхотна атмосфера в Благоевград.

Успехът за символичните домакини донесе новият им голмайстор Годуин Коялипу, който се разписа от спорна дузпа в самия край на първото полувреме. Много силно за ЦСКА се представи и още един футболист, взет през лятото - Джейсън Локило.

Бившото крило на Хъл Сити нацели гредата след почивката, а като цяло хората на Томаш, окрилени от 5000 свои верни фенове, доминираха в срещата и спечелиха напълно заслужено.

Така ЦСКА събра 9 точки се изкачи на 10-то място. Берое остава с 10 пункта и се намира точно над "червените". В следващия кръг за ЦСКА на Томаш предстои първо сериозно изпитание - гостуване на сребърния медалист от миналия шампионат Черно море. От своя страна старозагорци приемат Славия.

Под ръководството на новия си треньор Александър Томаш "армейците" се бяха устремили към втора победа, а днес те трябваше да играят на стадиона в Благоевград поради невъзможност да бъде осигурен стадион в столицата. А срещата започна с 11 минути закъснение, след като системата за видеопомощ в полза на съдиите (ВАР) нямаше как да бъде стартирана заради правостоящи фенове, които пък пречат на камерите да маркират всяка ситуация.

При това положение, след като системата ВАР нямаше как да бъде използвана пълноценно, съдията Димитър Димитров накара отборите да подпишат протокол, че ще ползва помощ от хората в стаичката Волен Чинков и Иво Колев когато това е възможно.

Първата ситуация за гол се откри пред беройци, като Енцо Еспиноса получи добра топка от Кевин Сейхас и стреля, но Густаво Бусато внимаваше и спаси. След тази ситуация играчите на ЦСКА наложиха сериозно надмощие, но имаха стрелкови възможности към края на първия половин час. Колияпу и Eто'о обаче не бяха точни, когато получиха топката. Минута по-късно ЦСКА можеше да остане с 10 души, след като Илиан Илиев влезе много грубо в краката на Хуан Карлос Пинеда, но съдията не му показа повече от жълт картон.

ЦСКА откри резултата в 4-ата минута на добавеното време на първата част, когато изведнъж системата ВАР се оказа изправна и сигнализира на съдията Димитров, че има фаул в наказателното поле срещу Марселино Кареасо. Първоначално на терен решението беше за засада, но след намеса на съдиите пред мониторите това се промени. Повторенията показаха доста спорно нарушение, при което Кареасо се препъва в крака на защитник от Берое. От 11-те метра централният нападател на ЦСКА не сбърка и осигури победата на своя тим.

След почивката тимът на ЦСКА беше по-активен, като в 53-а минута  Джонатан Линдсет дриблира чудесно и стреля, но ударът му премина встрани от дясната греда на Берое. Веднага след това Матиас Фаетон навлезе остро по левия фланг и преодоля съперников играч. Коялипу получи топката и стреля, но вратарят Артур да Мота спаси. В 65-ата минута пък Джейсън Локило изпълни пряк свободен удар, като изпълнението му беше във вратата. Топката обаче се отби от напречната греда.

Постепенно тимът от Стара Загора се изнесе в по-предни позиции, за да търси изравняване. Но в 89-ата минута те можеха да бъдат наказани от втори гол за ЦСКА. Матиас Фаетон, който мина на дясното крило, финтира Франко Рамос и стреля, но слабо и в ръцете на вратаря Артур да Мота.

ЦСКА - Берое 1:0

Голмайстор: 1:0 Годуин Коялипу (45+4-д)

ЦСКА: Густаво Бусато, Лумбард Делова, Брайън Кордоба, Мика Пинто (72 - Аарон Исека), Марселино Кареасо, Джеймс Ето'о, Джейсън Локило (72 - Иван Турицов), Илиан Илиев (46 - Тибо Вион), Джонатан Линдсет (90+2 - Улаус Скаршем), Матиас Фаетон, Годуин Коялипу (72 - Зюмюр Бютучи)

Берое: Артур да Мота, Лучиано Скуадроне, Франко Рамос, Фелипе Чакартеги, Карлос Пахаме, Исмаел Ферер (77 - Ойер Сариеги), Енцо Еспиноса, Хуан Карлос Пинеда (84 - Винисиус Белоти), Карлос Алгара, Мануел Монселио (46 - Тиаго Сейхас), Кевин Сейхас

Стадион "Христо Ботев" (Благоевград) Съдия: Димитър Димитров (София) Жълти картони: Илиан Илиев (ЦСКА) , Фелипе Чакартеги (Берое), Хосе Луис Ачиари (Берое)

Снимки: Lap.bg