Илиан Илиев-младши беше единственият българин от ударната селекция в ЦСКА след идването на Александър Томаш. 25-годишният плеймейкър подписа с армейците като свободен агент, след като прекрати отношенията си с Аполон Лимасол, където бе продаден от Черно море през лятото на 2021-ва. Джуниър, както е наричан левичарят, даде първото си интервю като футболист на армейците пред „Тема Спорт“. Той говори за периода в чужбина, амбициите с червената фланелка и за своя баща – легендата на Левски, треньор на моряците и национален селекционер Илиан Илиев-старши.

Представяме ви част от интервюто, а цялото можехте да прочетете в днешния брой на вестник „Тема Спорт“.

 

Смяташ ли за провал, че се завръщаш с постоянен договор в България, след като вече направи крачката да преминеш чужбина?

– Според мен ЦСКА няма как да е крачка назад, напротив – ЦСКА винаги е крачка напред в развитието на един футболист. Това е много голям клуб, който се бори само и единствено да бъде шампион и да гони високи цели в Европа. Така че със сигурност не смятам трансфера за провал.

Баща ти е легенда на Левски, имал ли си някога пристрастия към сините и смяташ ли за предателство решението да преминеш в ЦСКА?

– Всеки човек има своя индивидуален път лично и професионално. Аз реших да поема по този и не мисля, че съм предал когото и да е. Иначе съм юноша на Черно море и от малък съм подкрепял този отбор, нормално е.

 

Какво те посъветва Илиан Илиев-старши за преминаването в ЦСКА и често ли обсъждате решенията, които взимаш?

– Като баща и син най-нормалното нещо е да обсъждаме такива големи решения. Но той ми каза сам да преценя къде искам да продължа кариерата си. Ясно е, че ЦСКА е голяма възможност и трамплин за преминаване в чужбина. Няма как той или някой друг да е на различно мнение.

 

Знаеш ли, че в историята няма баща и син, които да са се разписвали във вечното дерби. Време ли е това да се промени?

– Ще е страхотно да се случи, пожелавам си да сме първите.