ЦСКА постигна едва втората си победа от началото на сезона, след като разби с 3:0 Локомотив София в последния кръг от Първа лига. Успехът се оказа и дебютен за новия треньор на „червените“ Александър Томаш. Армейците се намират на незавидното 13-то място с актив от само 6 точки.

Кръвно свързаният с ЦСКА Александър Станков се съгласи да даде интервю пред Gol.bg, в което анализира случващото се в любимия му клуб. 60-годишният специалист не пропусна до подчертае, че армейците със сигурност нямаше да се намират в подобна ситуация, ако бяха ангажирали Томаш още в началото на сезона, а не да правят скъп експеримент с Томислав Стипич.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Станков, ЦСКА постигна дебютна победа под ръководството на Александър Томаш. Как ще я анализирате и очаквахте ли тя да бъде толкова изразителна най-вече на фона на представянето на отбора от началото на сезона?

- Победата е съвсем нормална. Всякакъв друг резултат щеше да е ненормален! Още повече, че се хвърлиха толкова средства за нови футболисти. Оставаше да не можем да бием и Локомотив София! Ние със втория отбор трябва да ги победим Локомотив София, без да ги подценявам.

- Допадна ли Ви обаче продукцията на отбора?

- Вижда се, че имаше живец в отбора. Естествено, се забелязва и нов ентусиазъм, и желание. Много е рано да се правят каквито и да било изводи. Тепърва предстои да се свърши още много работа.

Ние тук палим бързо и бързо гаснем!  Предстоят много нови неща, ще има много нови хора. Ще се изгладят връзките и взаимоотношенията в отбора. Тези неща не могат да останат така.

- Как очаквате да се отрази назначението на Александър Томаш за треньор на ЦСКА?

- Той трябваше да стане треньор на ЦСКА още преди да отиде в Спартак Варна, а не да се правят някакви експерименти. Кой ще поеме отговорност за неустойката на Стипич и загубените 5 мача? Също така кой ще поеме отговорност за платените пари за идването на Томаш, които можеше да не се плащат? Кой ще плаща всички тези грешки?

Когато има резултати, се бием в гърдите и сега след една победа над Локомотив София, почваме лекичко да се побийваме в гърдите. Този момент просто се пропуска - за това назначение изобщо не трябваше да се плаща за него на Спартак Варна. Какво правим при този случай?

- Освен чисто финансовите загуби, смятате ли, че ако Томаш беше начело на отбора още от началото на сезона, нямаше да се стигне до тази срамна ситуация за клуба във временното класиране?

- При всички положения нещата щяха да изглеждат по-различни. От една страна нямаше да има такова разхищение на средства, а също може би нямаше и да се привлекат някои футболисти,  които към момента са още в клуба. Сигурно нямаше да сме и на това незавидно положение. Сега много трудно се наваксват 10 точки разлика от отборите, които са в челото на таблицата.

- Все пак ще успее ли ЦСКА според  Вас да дръпне напред и да се бори поне за място в европейските клубни турнири?

- ЦСКА със сигурност няма да е това място, на което се намира в момента. Това е ясно на всички. Въпросът е до колко напред ще могат да стигнат, защото да започнеш с минус 10 точки не е никак лесна работа. Все е едно, че си бил наказан за някакво нарушение поради нехайството на някой.

- Кои визирате директорите или още по-нагоре в йерархията в клуба?

- Никой не поема отговорност за това нещо. Нека да излезе като мъж и да каже! При подобно положение, ако съм аз лично, веднага ще си подам оставката! А не да се скрие зад новия треньор и да каже: „Направихме белята, но ще се оправим. Но кой ще изчисти това, което оставиха, или ще го забравим много бързо?!

Моите уважения и към Стоян Орманджиев, и към всички останали, но мъжете постъпват по друг начин. Разбира се, аз говоря от моята гледна точка. Все пак не знам конкретно и каква вина носят те в случая, защото е възможно и някой друг да е направил тези грешки и да ги бута тях като бушони.

- Шампионската титла мираж ли е за ЦСКА с оглед на огромното изоставане от челото в класирането?

- Не бих казал, че шампионската титла е мираж. Защо да е мираж? Всичко се случва и при 10 точки разлика, и на 11, и т.н. Нищо не се знае. Процесите са толкова динамични във футбола и всичко е напълно възможно. Никога не трябва да се отписва ЦСКА от битката за титлата!

Задължителната програма минимум е участие в евротурнирите.

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД GOL.BG