Събота вечер. Часът е около 21:00. Отборът на ЦСКА отдавна е напуснал Банско, където бе на лагер. Очакванията са, че треньори и играчи са по домовете си. Свързваме се с асистента на Александър Томаш – Константин Мирчев. “Тъкмо паркирам пред нас. Нека се чуем след малко”, са думите му. Оказва се, че бившият халф, вместо да се прибере при семейството си, е останал да изгледа мача на третия отбор на червените срещу Симитли (2:2) и тогава е поел към дома си.

Косьо, след като подписахте с ЦСКА и въпреки многото неща, които трябваше да свършите, ти отдели време и изгледа мача на втория отбор в Несебър, а сега отиде да видиш третия състав… Това дали дава увереност и кураж на тези млади момчета, за да ги стимулира, че ще имат шанс един ден да стигнат до първия отбор?
– Те са част от ЦСКА. Разбира се, че трябва да живеят с мисълта за първия отбор. Да се влагат постоянно в мачове и в тренировки.

Ти си известен с това, че много защитаваш българските футболисти…
– Да уточним младите български футболисти.

Добре, приемам уточнението и в този ред на мисли – какво им пречи на тези момчета да се наложат? Дали трябва да говорим само за инфраструктура и бази, защото ние по-възрастните много добре помним помощното игрище на “Червено знаме” – сгурията, което всички наричаха “Маракана”, както и асфалта, на който тренирахте? Вие сякаш доста по-бързо и лесно пробивахте в мъжкия футбол…
– Аз не харесвам тези сравнения и не съм привърженик на това “едно време какво беше” или “ние къде тренирахме”. Трябва да се гледа мащабно и да се има предвид, че животът е много, много по-различен сега. Нима преди 30-40 години отборите са имали нужда от психолог, а сега това е задължително. Аз вярвам, че ЦСКА скоро ще има в първия отбор още свои юноши…

Сякаш Петко Панайотов е най-близо до това?
– Не искам да давам такава оценка и заключение, но той наистина прави впечатление с поведението си.

След като преди малко спомена “психолог” – какво е настроението в отбора в момента? Може ли да очакваме, че срещу Локо Сф ще видим различно лице?
– Лагерът в Банско бе изключително полезен и единственият недостатък бе, че не бяхме в пълен състав заради националните състезатели. Като цяло всички футболисти бяха много позитивни, виждахме амбиция и много старание.

Всички? Дори и Тобиас Хайнц, който изглежда сякаш се е “пуснал от хорото”?
– Да, Хайнц работи много здраво, както и всички останали.

Ти си човек, който умее да усеща настройката на хората. Как приемаш тази здрава работа – доказване пред новия треньор или истинско желание да се постигне нещо?
– Ще ви кажа само две неща и вие си направете извода. Густаво Бусато дойде и ни каза, че усеща страстта, с която говорим за ЦСКА, но той споделя същите чувства, защото този клуб е променил живота му и той не по-малко иска да станем шампиони. Другото нещо е поведението на Илиан Илиев-Джуниър. Той беше в София, подписа, заснеха клипа за представянето му, качи се на колата и пристигна в Банско. Ние вече бяхме на тренировъчния терен. Той се преоблече в автомобила си и на спринт се хвърли в заниманието. Езикът на тялото говори много…

Ти бе специалист в изпълнението на дузпи. В тази връзка езикът на тялото на играчите подсказва ли ти кой да бъде избран за изпълнител на дузпите, защото ЦСКА в последно време има проблем в този компонент?
– За мача с Ботев Пд бяхме записали Коялипу, но все още няма избран титулярен изпълнител.

Но пък започнахте допълнителни занимания след тренировка с офанзивните играчи, за да се подобри КПД-то в завършващия удар…
– Да, започнахме да работим много върху завършването на атаките. С офанзивните футболисти оставаме след всяка тренировка и наблягаме на този детайл.

Тази практика я имаше и в предишните ви отбори…
– Да. Дори с Мартин Камбуров работехме в тази насока. Боби Цонев вкара доста голове. В Локо Пд Пепи Андреев и Мичи Нтело сами признаха колко много им е помогнало. Убеден съм, че и сега ще има ефект.

Сега на Банско в тези занимания участваше и Илиян Антонов…
– О, да. Той е прекрасно, силно, можещо момче. Щастлив съм, че докторите казват, че всичко е наред. Възстановяването му върви добре. Процесът ще отнеме време, но аз съм убеден, че той ще успее.

Ти си човек, който се занимава и с много организационна работа. Как се сработваш с Мишо Александров и администратора Стойко Сакалиев? Разбрах, че започва брандирането на съблекалнята…
– Работим отлично заедно. Да, ще се направи съблекалня с нова, модерна визия, която отговаря на името и амбициите на клуба, защото ако искаме да превърнем ЦСКА в европейска марка, то това не се случва само на терена.