През миналата седмица ЦСКА представи 11-ото си ново попълнение – Аарон Лея Исека. А по ирония на съдбата армейците са 11-ият клуб в кариерата на белгийския нападател. Той е едва на 26, но с толкова премеждия зад гърба си, колкото едва ли са преживели някои ветерани, които са по-възрастни с декада от него. В момента за футболния свят Аарон е просто „по-малкият брат на Мичи Батшуай“. А преди малко повече от 8 години прогнозите са били, че баткото ще трябва да се хвали с братчето си. Това обаче така и не се случва.

Аарон Лея Исека е роден в Брюксел, а разминаването във фамилните имената с брат му идва оттам, че той взима това на майка си, а Мичи на баща си. Така синовете избират начин да почетат родители си, които са с конгоанска кръв. И се стига до момент, в който Аарон може да избира за кой национален тим да играе – Белгия, Франция или Конго, като той избира първия.

Исека тръгва по стъпките на батко си. Започва в школата на Ерве, а след това се мести в Шеербеек. През 2004 година обаче го взима грандът Андерлехт (б.а. – там вече е Мичи), който се грижи и за това момчето да се пребори с болестта на Осгуд-Шлатер, която се появява по време на юношеския растеж (б.а. – болест, засягаща сухожилия и водеща до подуване на коленете).

Когато е здрав, къса безжалостно противниковите мрежи. И през 2016-а е поставен в класацията на 50-те най-големи таланти в света. Описван е като поредният диамант на Андерлехт, който ще надмине не само батко си, но ще отвее и Ромелу Лукаку. Причина са невероятните мачове, които прави в Младежката лига на УЕФА през сезони 2013/14 и 2014/15. Той е едва на 15, но вкарва в малкия си джоб с 4 години по-големите от него. През първата кампания бележи хеттрик срещу Олимпиакос и класира тима за елиминационната фаза. През следващата е точен 9 пъти в седем срещи и сам отвежда Андерлехт на полуфинал – бележи победното попадение на 1/8-финал срещу Барса, а в четвъртфиналите нанизва три попадения за 5:0 над Порто. Поделя голмайсторския приз с Доминик Соланке от Челси.

На 16 години дебютира за Андерлехт, а скаутските доклади сочат: „Подобно на по-големия си брат Мичи Башуай, Лея Исека е бърз, силен нападател с невероятно усещане за позициониране и нюх към попаденията. Той не е толкова мощен като Мичи, но за сметка на това е много по-бърз и повратлив. Има идеалната височина за комплексен нападател. Не прави излишни движения. Бърз, здрав, уверен пред гола – комбинация, която може да доведе до чудеса“.

Чудеса са възможни, но стига да ги искаш силно и да работиш за сбъдването им. И да имаш късмет да не си преследван от контузии – през есента на 2015-а Аарон получава тежка травма в коляното. Въпреки това през юли 2016 година френският гранд Марсилия го привлича за заместник на… продадения за 33 милиона паунда на Челси Мичи Батшуай. Естествено, пръст в сделката има и баткото. А братчето обещава: „Ще се раздавам на 200 процента и ще накарам феновете да не тъжат за напускането му“. Големите очаквания обаче се оказват непосилен товар за крехката му възраст. 8 появявания в Първа лига без гол, изпадане в депресия и Марсилия опитва да прекрати наема му от Андерлехт по-малко от 6 месеца след като го е взел. Не успява и го праща в дубъла, където пък Аарон се пести в тренировките. Следват престои в Зулте Варегем, Тулуза (б.а. – втора дивизия, но и там е пратен в дубъла), Метц. Преди английският Барнзли да го доведе в Чемпиъншип през лятото на 2021-ва и да го направи най-скъпоплатения в състава си. Там обаче нещата не тръгват на добре още в началото – има трудности с получаването на виза, а шефовете на англичаните правят дипломатически скандал, защото повече от 4 седмици не могат да го уредят… Когато това се случва, в тима доволно потриват ръце, че са взели бъдеща голяма звезда, която са обвързали с 4-годишен контракт. Вкарва едва 3 гола в 37 мача в Чемпиъншип, а Барнзли изпада. Така за Аарон започват митарства под наем, защото клубът не може сам да му плаща заплатата – стига дори до втора турска лига, където играе за Аданаспор и Тузласпор. За да се върне в Барнзли през лятото на 2023-та, където се оказва… седми избор за нападател. А от клуба описват и защо се е стигнало до тази ситуация – липса на отдаденост. И през януари 2024-та го продават на гръцкия ОФИ Крит, откъдето ЦСКА го взе за около 1 милион евро.

Комбинативност, меко овладяване на топката, завъртане и освобождаване от бранител, силен дрибъл и силен отработен удар с десния крак – това са качествата, които охарактеризират играта му. Предстои да видим дали ще оформи добро партньорство с друг нов при армейците – Джейсън Локило, с когото са били заедно в академията на Андерлехт. А кой знае – ако Аарон покаже и отдаденост, ЦСКА може да е ударил в десетката с взимането му.

Материал на "Тема спорт"