Александър Томаш сбъдна мечтата си да поеме ЦСКА в изключително критичен момент и се нуждае от светкавични действия, за да извади отбора от кризисната ситуация. В следващите редове ви представяме 3 от спешните задачи пред специалиста.

Решителност и изисквания

Томаш трябва да покаже много по-голяма решителност, смелост и инициативност, отколкото предшественикът му Стипич заедно с директорите демонстрираха в последните месеци. Думата на треньора е нужно да тежи и да се чува най-силно още от първия ден. Освен това той трябва да има високи изисквания към ръководителите си и да държи те да се изпълняват, за да се превърне наистина във водач на процесите, а не просто поредния заплатаджия. Феновете изискват от Томаш присъствие и авторитет, а не празни приказки и обещания, на които се наслушаха досега. Ако треньорът си извоюва максимално бързо нужните условия да гради, няма да му се налага повече да изпада в „кофти ситуации“ както в предишни негови клубове.

Управление на селекционния процес

Повишаването на качеството в състава е витален проблем, който до голяма степен ще определи дали Томаш ще има успех в ЦСКА. Освен по пожарните трансфери до затварянето на пазара, още от сега е нужно много сериозно да се работи по зимната и следващата лятна селекция. Томаш със сигурност има ясна визия как иска да изглежда отборът му и трябва веднага да се назначат правилните хора, които да му помогнат да намери нужните футболисти за това. Доказано добър вариант е бившият му треньор в ЦСКА Методи Томанов (б.а. – като помощник на Стойчо Младенов), но дори и червените да се спрат на друга опция, това трябва да се случи съвсем скоро.

Назначаване на кондиционен треньор

Александър Томаш има богатството да разполага с изграден в годините силен щаб с двама помощници и треньор на вратарите, като единствено му липсва кондиционен наставник. И ако в досегашните му клубове се е намирал вариант и нещата са се нареждали, ЦСКА е отбор от друга категория и е задължително да разполага със силен специалист на този пост. Показалият чудесно развитие в школата Илиян Митрев тепърва се сблъсква с особеностите на мъжкия футбол, като е прекрасен вариант за помощник, но не и за главен кондиционен треньор. В последните години армейците развиха страхотен кадър в лицето на Кирил Динчев, но могат да се обърнат и към други варианти от България и чужбина.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"