В последните дни една от най-обсъжданата тема не само във футбола, но и в целия обществен живот у нас, е преминаването на Александър Томаш от Спартак Варна в ЦСКА. Мнозина от червените противници осъждат решението на треньора, а феновете и дори собственикът на соколите го заклеймиха като предателство.

„Въпреки че постъпката му е некоректна и се чувствам предаден, ЦСКА все пак е неговата детска мечта и го разбирам. Но може би е фен на Барселона, Тотнъм, който и да е отбор…Той може да е във всеки клуб и да каже: „Детската ми мечта беше Реал Мадрид или Барселона“. Не е феърплей, не трябва да се допуска във футбола“, обясни босът на Спартак Павлин Николов в няколко свои медийни изяви.

Организираните фенове от „Трибуна Соколъ“ пък обявиха, че Томаш „очевидно няма никаква чест, достойнство или морал, а най-вече му липсва и кураж“.

На чувстващите се предадени обаче трябва да се припомнят две неща. Първо „трансферът“ на Томаш не е прецедент нито в българския, нито в европейския футбол. Преди две години например Челси взе Греъм Потър от Брайтън след шестия кръг на ВЛ срещу съответната солена компенсация. Както си плати и ЦСКА.

Вторият и далеч по-конкретен пример е свързан с Росен Кирилов, който тази пролет класира същия този Спартак Вн за елита, но беше уволнен. А в края на април Павлин Николов тръбеше: „Росен се справя великолепно и сме много доволни от него. Освен че материята му е ясна и е отличен специалист, за мен е важно също, че е добър и ерудиран човек. Имам му пълно доверие. За какъв договор ме питате, договорите са за играчите. При нас с Росен всичко е на мъжка дума. Никакви неустойки, никакви специални клаузи и т.н. Ние се харесваме професионално и гледаме в една посока“.

Само след няколко седмици обаче нещата се обърнаха. Тогава за Николов нещата стояха по един начин, а сега по друг. Тогава потърпевш бе Росен Кирилов, а сега потърпевш е Спартак.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"